Vivaldi raakte het vorige week niet eens over de verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch, de voorzitter van de Nationale Bank. Maar naast Wunsch zijn er nog tal van posten die benoemd moeten worden en nog niet ingevuld zijn.
- “Het feit dat de premier in de verlofperiode de hele zaak niet meer heeft kunnen ontmijnen, is een signaal dat hij er geen greep meer op heeft. Op den duur is het echt een tapijtenmarkt, een koehandel”, zo merkt een regeringsbron op vanmorgen.
- Daarbij verwijst men naar een pijnlijke laatste meeting van de kern voor kerst op 22 december, waarbij een reeks topbenoemingen moest gebeuren. Alleen, de meeting stokte omdat Vooruit-vicepremier Frank Vandenbroucke ging dwarsliggen, nadat hij er een aantal van zijn dossiers niet door kreeg.
- Daarop weigerde hij de verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch, de voorzitter van de Nationale Bank, goed te keuren. Die heeft een MR-etiket.
- Onderliggend is wel meer aan de hand: Wunsch heeft z’n mandaat wel heel “politiek” gekleurd ingevuld, vinden PS en Ecolo al langer. Zij ergeren zich aan de regelmatige boodschappen die Wunsch de wereld instuurt dat de overheid moet besparen. De linkerflank in Franstalig België is heel hard bezig met dat “anti-austerité-discours”: een aanval op overdreven besparingsdrift. Zowel de groenen als de socialisten stellen dus toch Wunsch ook in vraag.
- Meteen moest Wunsch met kunst- en vliegwerk dus toch een tijdelijke verlenging krijgen, om de internationale schade bij een Nationale-Bank-zonder-voorzitter te vermijden. Maar tegelijk raken zo een hele reeks topbenoemingen, in de laatste grote ronde van topposten voor Vivaldi, er niet door.
- Dat het overheidsapparaat daarbij ‘gedepolitiseerd’ of neutraal zou zijn, is alvast een duidelijke illusie: twintig jaar nadat de paars-groene regering Verhofstadt met grote trom een meer neutrale overheid aankondigde met de Copernicus-hervormingen, blijft daar niet veel van over.
- Voor de FOD Financiën, een enorme bron van informatie ook, moet er een opvolger komen voor Hans D’Hondt (die van cd&v komt). Er zijn twee kandidaten: Filip Van de Velde, de kabinetschef van Vincent Van Peteghem (cd&v) en Arnaud Vadja, met PS-etiket.
- Voor de FOD Justitie wilde Open Vld graag de kabinetschef van minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld), Mathilde Steenbergen. Maar ook Sarah Blancke, de huidige HR-directeur van die FOD, is kandidaat én kwam beter uit de selectieprocedure.
- Voor de Staatsveiligheid moet er ook een definitieve benoeming komen. Francisca Bostyn (ook met cd&v-etiket) hoopt om te kunnen blijven, haar belangrijkste kaper op de kust, Van Tigchelt, is nu minister. Ook het OCAD en de ADIV, de militaire veiligheidsdienst, én de federale politie moeten allemaal nieuwe bazen krijgen.
- De Kanselarij, de administratie van de premier, wordt vandaag ad interim geleid door Arlin Bagdat, die best uit de selectieronde kwam. Maar Open Vld wil Patrick d’Hondt, uit het kabinet van De Croo.
- Ook het federaal parket moet een nieuwe baas krijgen, dat wordt normaal Ann Fransen. Maar tegelijk moet dan ook het pijnpunt van een nieuwe (Franstalige) procureur-generaal voor Brussel geregeld worden.
- Zelfs bij staatsbank Belfius moeten nieuwe zitjes ingevuld worden. Lutgart Van den Berghe heeft de leeftijdslimiet bereikt.
- En er is nog een bijzonder pijnlijk dossier: de voorzittersstoel van Brussels Airport. Daar moest Marc Descheemaecker van N-VA gaan, en wilde De Croo Wouter Gabriëls, de ex-kabinetschef van Guy Verhofstadt (Open Vld). Maar dat lukte drie jaar lang niet.
- Woensdag moet de zaak geregeld worden op de kern, donderdag vertrekt de premier op reis naar China. In de trommel dan dus ook de naam van Didier Reynders, samen met tientallen anderen.