Allereerste waarschuwingslabel voor ‘gemanipuleerde content’ op Twitter gaat naar een retweet van… Donald Trump

Twitter kondigde vorige maand aan dat het content die op een bedrieglijke manier gemanipuleerd of aangepast werd voortaan zou labelen. Zondag plakte de microblogsite het label voor de eerste keer op een video die geretweet werd door Donald Trump.

De video werd eerst gedeeld door Trumps verantwoordelijke voor sociale media, Dan Scavino. In het filmpje lijkt het alsof de Democratische presidentskandidaat Joe Biden zegt: ‘We kunnen niet anders dan Trump herverkiezen.’ Het gaat echter om een wel zeer creatieve montage.

Wanneer de video stopt, ging Biden namelijk verder. Dit is de volledige quote: ‘We kunnen niet anders dan Trump herverkiezen wanneer we zo op elkaar blijven schieten. We moeten een positieve campagne voeren.’ Hij had het over de woordenoorlog tussen de Democratische kandidaten.

Volgens The Washington Post werd de tweet gelabeld met ‘manipulated media’, ongeveer 18 uur nadat Scavino hem publiceerde. Op dat moment had Donald Trump hem al geretweet.

Zo ziet de tweet eruit met het label. Bron: Twitter

Twitter kondigde het nieuwe beleid voor bedrieglijke content vorige maand aan. Het label kan van toepassing zijn als media-bestanden gedeeld op Twitter ‘aanzienlijk en bedrieglijk gewijzigd zijn’ of als de content ‘op een bedrieglijke manier gedeeld wordt’.

Er is wel nog wat werk aan het nieuwe label. Het plakt namelijk alleen op de video als die spontaan verschijnt in de tijdlijn van personen. Wie op zoek gaat de specifieke tweet krijgt het label niet te zien. Aan het zakenmedium Business Insider zei een vertegenwoordiger van Twitter dat het bedrijf op de hoogte is van het probleem en dat er aan gewerkt wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20