Vandaag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats. Het is uitkijken in welke mate het blok rond de radicaal-linkse Jean-Luc Mélenchon de beweging rond Frans president Emmanuel Macron zal kunnen bedreigen.
- Er staan 577 zitjes op het spel, één per kiesdistrict. Voor een absolute meerderheid in de Assemblée zijn dus 289 zetels nodig.
- In deze tweede ronde is de stemming per district herleid tot een duel tussen de twee hoogste scorende kandidaten uit de eerste ronde van vorige week.
- Twee grote blokken strijden om het politieke marktleiderschap: Ensemble, de alliantie van partijen die de herverkozen president Emmanuel Macron steunen, en Nupes, het ecologisch-links verbond rond de radicaal-linkse veteraan Jean-Luc Mélenchon.
- Volgens de peilingen zou het Ensemble-blok van Macron, de opvolger van zijn eerste beweging La République en Marche, tussen 255 en 295 zetels uitkomen. Een absolute meerderheid zit dus in de kaarten, maar is geen zekerheid.
- Nupes zou volgens de peilingen 150 tot 190 zetels behalen. Mocht zijn beweging onverhoopt 289 zetels en dus de meerderheid halen, dan gaat boegbeeld Jean-Luc Mélenchon het premierschap claimen. De premier, momenteel Elisabeth Borne, wordt officieel wel door de president – Macron, dus – aangeduid.
Macron versus (radicaal-)links
- Opmerkelijk is dat de kiesstrijd om het presidentschap zich nog grotendeels op rechts afspeelde en uiteindelijk tot het duel tussen Macron en Marine Le Pen (Rassemblement National, kortweg RN) leidde. De strijd om het parlement is vooral een confrontatie tussen het kamp-Macron en (radicaal-)links.
- Helemaal onverwacht is dat niet, want Mélénchon kwam in de laatste weken van de presidentiële campagne fors opzetten en werd de nummer drie na Macron en Le Pen. Omdat zowel de groenen als de klassieke socialisten barslecht scoorden, had hij het momentum om het linkse kamp rond zijn figuur te verzamelen.
- RN haalde in de eerste ronde overigens 18,7 procent van de stemmen, tegenover elk circa 25,7 procent voor Ensemble en Nupes. Maar die percentages zijn dus van onderschikt belang, want alleen de winnaar van elk district komt in het parlement.
- Eric Zemmour, de ex-publicist die de presidentsrace in het begin nog op stelten zette, speelt in deze kiesstrijd geen rol van betekenis en werd persoonlijk in zijn district in de Var al in de eerste ronde uitgeschakeld. Ook traditioneel rechts, Les Républicains, speelt een bijrol.