De klimaatconferentie COP26 gaat vandaag officieel van start. Er worden de komende twee weken zowat 25.000 mensen uit 200 landen verwacht in het Schotse Glasgow.
- Regeringsleiders, bedrijfsleiders en ngo’s zullen twee weken lang debatteren over hoe de klimaatopwarming ingedamd kan worden. Wat de inzet en de achtergrond is van de klimaattop, kan je hier nalezen.
- “COP26 is het moment van de waarheid voor de wereld”, verklaarde de Britse premier Boris Johnson in een mededeling. “De vraag, die op ieders lippen brandt, is of we die kans zullen grijpen of ze zullen laten schieten.”
- Op de top van de G20 in Rome hebben de staatshoofden en regeringsleiders een akkoord bereikt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden, zo meldt het persbureau AFP.
- Wat dan weer niet tot optimisme stemt: de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese leider Xi Jinping waren niet aanwezig in Rome en komen ook niet naar Glasgow, hoewel hun beide landen samen goed zijn voor bijna een derde van de wereldwijde uitstoot.
- De 18-jarige klimaatactiviste Greta Thunberg kwam als een rockster aan in Glasgow en zuigt veel aandacht naar zich toe. In een opiniestuk roept ze de media op om meer aandacht te hebben voor drie elementen:
- de beperkte tijd die er nog rest om de klimaatopwarming tegen te gaan
- de historische verantwoordelijkheid van de geïndustrialiseerde landen
- de klimaatproblemen in de arme landen, zoals droogte en andere natuurrampen, die volgens haar en collega-activiste Vanessa Nakate zwaar onderbelicht worden.
- Ook conferentievoorzitter Alok Sharma, die de voorbije maanden de wereld rondvloog om een diplomatiek akkoord voor te bereiden, wees gisteren op de natuurrampen als gevolg van de klimaatopwarming.