Alibaba davert na intern gelekt bericht over seksueel misbruik

De Chinese e-commercegigant Alibaba schorste zondag personeel naar aanleiding van een geval van seksueel misbruik binnen de rangen van het bedrijf. Het incident werd gelekt via het intranet van Alibaba.

Waarom is dit belangrijk?

De Chinese overheid neemt zijn eigen techbedrijven de laatste weken in het vizier met een scherpe regulering. Enige blijk dat Alibaba zijn zaakjes intern niet op orde zou hebben, is bijzonder slecht nieuws voor de e-commercegigant. Het bedrijf zal deze zaak goed moeten aanpakken om de aandacht van de Chinese overheid af te wenden.

Een medewerker van de Alibaba Group Holding publiceerde zondag een pdf-bestand van elf pagina’s waarin ze detailleert hoe ze seksueel werd misbruikt door haar baas en een klant.

Het document bereikte de Chinese sociale media zoals Twitter-tegenhanger Weibo, waar het als een bom insloeg. Het politiedepartement van de stad Jinan, waar het incident zich voordeed, verklaarde dat het een onderzoek zal openen naar het voorval. Alibaba kondigde zondag dan weer aan dat verschillende medewerkers werden geschorst.

HR op de hoogte, maar greep niet in

Volgens de vrouw, die anoniem wenst te blijven, werd ze overtuigd door haar baas om een zakenreis met hem te ondernemen naar de stad Jinan, zo’n 900 kilometer verwijderd van het hoofdkantoor van Alibaba in Hangzhou.

Op de zakenreis zelf leidde het uiteindelijk tot overmatig alcoholgebruik en poogde de klant aan te pappen met de vrouw. De volgende ochtend werd ze zonder kleren wakker in een hotelkamer. Wat er precies gebeurd was, kon de vrouw zich niet meer herinneren.

Op camerabeelden van het hotel, die de vrouw achteraf kon bemachtigen, is te zien hoe haar baas ‘s nachts zeker vier keer haar kamer betreedt, weet de Japanse krant Nikkei Asia.

De vrouw meldde het incident aan het HR-department in Hangzhou en vroeg achter het ontslag van haar baas. Hoewel HR akkoord ging met de eisen, werd de man uiteindelijk niet ontslagen.

Een noodzaak om buiten schot van de overheid te blijven

Dat veranderde onmiddellijk nadat de vrouw haar getuigenis lekte op het interne netwerk van het bedrijf. Alibaba-CEO Daniel Zhang nam persoonlijk het heft in handen om de interne cultuur van het bedrijf te bekritiseren.

“Het is niet alleen HR dat zich moet excuseren. Ook de managers van het business-departement dragen mee de verantwoordelijkheid door hun stilzwijgen en nalatigheid”, schreef Zhang in een bericht. “Vanaf nu moet iedereen binnen Alibaba meevoelen, nadenken en actie ondernemen”, gaf Zhang nog mee.

Volgens een persbericht van Alibaba werd er ook een “speciale interne onderzoeksdienst” opgezet om het incident te onderzoeken en de politie te ondersteunen met het openbare onderzoek. En dat zal nodig zijn ook. Elk teken van een rotte interne cultuur binnen Alibaba kan de Chinese overheid aangrijpen als een reden om het bedrijf verder aan te pakken.

Lees meer: Het trieste einde van Jack Ma: Xi Jinping kopieert een pagina uit het Saoedische handboek

(NS)

Meer
Lees meer...
Markten
BEL20