Kassaloos winkelen: Aldi doet de test in het Verenigd Koninkrijk

Wie zijn inkopen doet bij Aldi kan binnenkort een nieuwe shopervaring verwachten. De Duitse supermarktketen is namelijk volop bezig om in nieuwe technologieën te investeren. Zo zullen Britse klanten van Aldi de eerste kassavrije winkels kunnen testen.

De lange rij voor de kassa in de supermarkt; voor niemand is het een pretje. Supermarktenketens begrijpen dit. Daarom zoeken ze naar nieuwe manieren om komaf te maken met het saaie aanschuiven. Zelfscankassa’s hielpen het probleem deels van de baan, maar binnenkort is het hele kassagebeuren verleden tijd.

Aldi stort zich nu in het kassavrije verhaal. In Greenwich bij Londen kunnen Britse klanten hun inkopen doen bij de Aldi, en met de volle winkeltas de zaak buitenwandelen. De betaling wordt bij het verlaten van de winkel automatisch geregeld.

App en gezichtsherkenning

De klanten moeten eerst een Shop & Go-app installeren op hun smartphone. Die houdt bij welke inkopen ze doen. Camera’s in de winkel registreren wanneer shoppers de winkel hebben verlaten. Zodra die de winkel buiten wandelen, wordt via de Shop & Go-app het juiste bedrag van hun rekeningen afgehouden.

Een belangrijk detail dat sommigen kan afschrikken: de camera’s kunnen via gezichtsherkenning de leeftijd van klanten herkennen, zo kunnen ze toegang krijgen tot producten met een leeftijdsgrens zoals alcohol of tabaksproducten. Wie zich echter niet comfortabel voelt bij het idee dat Aldi zijn of haar gezichtsscan bewaart, kan aan een medewerker ter plaatse vragen om de leeftijd te verifiëren in plaats van via de leeftijdsherkenningstechnologie.

Testproject in Gent

Kassaloze winkels zijn niet nieuw, verschillende ketens deden al zo’n testprojecten, met wisselende resultaten. Ook in België loopt een gelijkaardig concept. In het centrum van Gent kunnen klanten een ‘automatische’ Okay bezoeken. In de winkel – onderdeel van supermarktgroep Colruyt – is geen personeel aanwezig. Klanten moeten de QR-code van hun Xtra-kaart of -app scannen om de (koel)kasten met de producten in te openen.

Giles Hurley, de CEO van Aldi UK & Ireland zegt aan BBC “zeer hard uit te kijken naar hoe de klanten reageren” op het nieuwe systeem.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.