Al Gore: “China kan verrassen tijdens de klimaatgesprekken in Glasgow”

De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore hoopt dat China en de Verenigde Staten hun meningsverschillen opzij zullen zetten tijdens de VN-onderhandelingen over de klimaatverandering in Glasgow, net zoals ze in 2015 samenkwamen om het Akkoord van Parijs tot stand te helpen brengen. Dat zei hij tijdens IMPACT, een virtuele conferentie van het persagentschap Reuters.

Tijdens de virtuele conferentie van Reuters zei Gore dat hij bepaalde verwachtingen van China heeft wanneer de VN-lidstaten in november samenkomen in Glasgow voor de COP26. “In het begin van dit jaar leek het er inderdaad niet op dat er veel schot in de zaak zou komen,” zei hij. “Sindsdien hebben we een welkome belofte gezien van (president) Xi Jinping tijdens de Algemene Vergadering van de VN, waarin hij aankondigde dat China zal stoppen met de financiering van overzeese kolencentrales.”

Chinese beloftes

Xi Jinping kondigde vorige maand aan dat China zou stoppen met de bouw van nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales in het buitenland, na soortgelijke beloften van Japan en Zuid-Korea eerder dit jaar. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry had er bij China op aangedrongen hun voorbeeld te volgen.

Gore zei dat hij gelooft dat de Chinese president een of beide van de klimaatdoelstellingen die hij vorig jaar op de Algemene Vergadering van de VN heeft geformuleerd, naar voren zou kunnen schuiven. China heeft toen beloofd dat het zijn piekemissies voor 2030 zou bereiken en dat het streeft naar een koolstofneutrale samenleving voor 2060. “China kan dus voor een verrassing zorgen in Glasgow”, aldus Gore.

Kritiek op producenten fossiele brandstoffen

Gore zei ook dat hij hoopvol gestemd was over recente acties van bedrijfsgroepen zoals het Net Zero Asset Managers Initiative, een groep investeerders met 43 biljoen dollar aan activa die zich hebben aangesloten bij een streven om de netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 te beperken tot nul.

Daarnaast uitte hij kritiek op de producenten van fossiele brandstoffen. “Ze proberen absoluut valse informatie te verspreiden om mensen te doen geloven dat de klimaatcrisis niet echt is of niet zo erg, of dat zij oplossingen in petto hebben”, aldus Gore.

De voormalige Amerikaanse vicepresident heeft in 2007 de Nobelprijs voor Vrede gekregen voor zijn werk om de wereld te informeren over de klimaatverandering. Hij heeft onder meer in 2006 de documentairefilm ‘An Inconvenient Truth’ uitgebracht. In die documentaire belicht hij onder meer de nefaste en vergaande gevolgen van de klimaatopwarming. (mah)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20