Al dagenlang protest tegen besparingen in Ecuador

In het Zuid-Amerikaanse Ecuador zijn al dagen zware betogingen aan de gang tegen de geplande besparingen. De regering van president Moreno heeft ondertussen een avondklok ingesteld en is de stad ontvlucht.

De protesten zijn vorige week donderdag gestart, toen president Lenin Moreno een pakket besparingsmaatregelen aankondigde. Het gaat eerst om een staking van de transportverenigingen, maar groeit daarna uit tot een reeks rellen. Er zijn al bijna 600 betogers opgepakt en er viel 1 dode. Ondertussen is de noodtoestand al bijna een week van kracht.

Brandstofprijzen de hoogte in

Vooral de verhoging van de brandstofprijzen is een doorn in het oog van de bevolking. Moreno schrapt een 40-jaar-oude-subsidie op brandstof, om een lening van 4,2 miljard dollar van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te krijgen. In de uren na die bekendmaking verdubbelde de prijs voor een liter diesel, benzine werd een kwart duurder. Veel Zuid-Amerikanen zien het IMF als de verantwoordelijke voor heel wat economische problemen in de regio.

Naast die subsidieschrapping zijn er nog maatregelen, zoals arbeids- en belastinghervormingen. De 66-jarige Moreno is vastbesloten om de Ecuadoraanse economie opnieuw gezond te maken en het begrotingstekort weg te werken. Hij wil dat tekort van 3,6 miljard dollar onder 1 miljard dollar krijgen in 2020. Door de brandstofsubsidies te schrappen, wint de schatkist bovendien jaarlijks 1 miljard dollar.

Staatsgreep?

President Moreno (centraal) richt zich tot de bevolking in een televisiespeech – EPA

In een poging om de bevolking te kalmeren, gaf president Moreno maandag een televisiespeech. Die werd uitgezonden vanuit Guayaquil, de grootste stad van het land. ‘De plunderingen, het vandalisme en het geweld zijn het gevolg van een georganiseerde politieke actie, om de orde te verstoren en mijn regering en de democratie te doen wankelen’, zei Moreno, die ook toegaf dat de volledige regering de hoofdstad verlaten had.

Volgens Moreno komt die ‘staatsgreep’ uit de hoek van zijn voorganger Rafael Correa en de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Correa gold als de politieke mentor van Moreno, maar sinds die een rechtsere koers vaart, zijn de relaties tussen de twee verzuurd. Ondertussen heeft Correa, die al jaren in Brussel woont, op Twitter alle betrokkenheid ontkent.

Meer