Airbus sleept contract van 10 miljard euro in de wacht voor 169 Franse legerhelikopters

De Franse regering heeft woensdag een miljardencontract met Airbus voor de aanschaf van helikopters officieel gemaakt. Het Franse leger bestelt 169 helikopters van het type Airbus 160M voor een bedrag van 10 miljard euro in totaal.

De kist, met bijnaam ‘Guépard’ (jachtluipaard), gaat zowel naar de landmacht (80 toestellen), als de marine (49) en de luchtmacht (40). De leveringen vatten begin 2027 aan, aldus Franse ministerie van Defensie. Het gaat om een lichte multifunctionele helikopter die verschillende types uit de huidige vloot zal vervangen. Sommige van die toestellen zijn al meer dan 40 jaar in de lucht.

Het order, dat voortvloeide uit het Joint Light Helicopter-programma van het Franse leger, was al langer verwacht. De bestelling van de 169 toestellen was al voorzien in de militaire programmawet voor de periode 2019-2025.

2.000 jobs

Het order is meteen ook goed voor de Franse luchtvaartindustrie, het Europese luchtvaartconcern Airbus beschikt over menig vliegtuig- en helikopterfabriek in het land. De bestelling verzekert volgens het Franse leger een duurzaam behoud van meer dan 2.000 banen in eigen land.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20