Het feest is voorbij: Airbnb verbiedt permanent het bouwen van feestjes

Het verhuurplatform Airbnb maakte op dinsdag bekend zijn verbod op feestjes in de woningen die op het platform staan permanent te zullen maken.

Airbnb nam de beslissing na het zien van een scherpe daling in meldingen van ongeoorloofde bijeenkomsten sinds het verbod werd ingevoerd in augustus 2020 om de verspreiding van het virus Covid-19 een halt toe te roepen. Desondanks werden meer dan 6.600 gasten en sommige hosts vorig jaar geschorst omdat ze het feestverbod overtraden.

In 2019 begon Airbnb met het opleggen van strengere regels aan zijn bezoekers, zoals een wereldwijd verbod op zogenaamde “party houses”, die aanhoudende overlast voor omwonenden veroorzaakten.

Al bijna zo lang als het bedrijf bestaat, heeft het te maken met het feit dat mensen via zijn platform graag een woning huren om er vervolgens flink te gaan feesten. “Vanaf het begin staan we verhuurders toe om hun gezond verstand te gebruiken en feestjes toe te staan wanneer dit passend is voor hun huis en buurt,” zei Airbnb in een verklaring.

Controversieel

Feestjes zijn al lang een controversieel onderwerp voor de verhuurder. Buren wonen plotseling naast een “feestwoning”, zonder dat ze daar ooit voor hebben gekozen of er compensatie voor krijgen. En ook huiseigenaren zaten soms opgescheept met hoge reparatierekeningen nadat hun huis overhoop was gehaald.

Airbnb keek lange tijd de andere kant op, maar tijdens de coronapandemie bereikte het feestgedruis zijn hoogtepunt. Doordat restaurants, clubs en bars dicht waren als gevolg van de lockdown, vonden feestvierders in de vorm van Airbnb’s een alternatief.

Om dit fenomeen tegen te gaan probeerden steden de verhuur via het platform te beperken of te verbieden, waardoor Airbnb gedwongen werd in te grijpen. In een reactie hierop kondigde het bedrijf in augustus 2020 een tijdelijk verbod aan op alle feestjes en evenementen in de woningen. Dat verbod is nu permanent verklaard.

In mei van dit jaar meldde het bedrijf dat zijn inkomsten met 70 procent waren gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. De onderneming voorspelde ook dat de inkomsten voor het tweede kwartaal boven de voorspellingen zullen liggen, wat geschat wordt op een bedrag tussen 2,03 en 2,13 miljard dollar.

Vorige maand maakte de verhuurder bekend zijn activiteiten in China te staken. Het platform moest opboksen tegen de sterke binnenlandse concurrentie en kon geen antwoord vinden op de aanhoudende lockdowns die het land tegen de verspreiding van het coronavirus oplegde.

(mah)

Meer