Het is geen geheim dat de EU graag reguleert. Ze doet dat naar eigen zeggen om de belangen van burgers te beschermen en misbruik te voorkomen. Sommige bedrijven, vooral in de VS, kunnen die strenge regels moeilijk accepteren. Maar zij zijn niet de enigen die vrezen dat de Europese regelgeving de vooruitgang belemmert.
In het nieuws: De CEO’s van 150 Europese bedrijven, waaronder de giganten Siemens, Airbus en Heineken, hebben zich in een brief uitgesproken tegen de voorgestelde strenge EU-wet.
- Volgens hen dreigen de regels de concurrentiekracht van Europa te schaden. Dat is een terugkerende kritiek op de Europese Unie.
- Bovendien geloven ze dat de geleverde inspanningen onvoldoende zullen zijn om het hoofd te bieden aan de potentiële uitdagingen.
De details: Volgens de topfiguren uit de bedrijfswereld biedt artificiële intelligentie (AI) Europa de kans om “toe te treden tot de technologische top van de wereld. Ze waarschuwen dat een te strenge wetgeving dat kan belemmeren, schrijft de Financial Times, die de brief kon inkijken.
- “Naar onze mening zou het wetsvoorstel de concurrentiekracht en de technologische soevereiniteit van Europa in gevaar brengen zonder een effectief antwoord te bieden op de uitdagingen waarmee we geconfronteerd worden en in de toekomst geconfronteerd zullen worden”, staat er in de brief aan de Europese Commissie, het Parlement en de lidstaten.
Innovatie verstikken
Zoom out: Na twee jaar discussiëren, hebben de Europese leiders een akkoord bereikt over een AI-regelgeving. De explosieve groei van generatieve AI heeft hen ertoe aangezet dat proces te versnellen.
- En het zijn net die regels, de strengste ter wereld, die zowel Amerikaanse als Europese bedrijven zorgen baren, omdat ze worden gezien als een rem op de vooruitgang.
- De taalmodellen die als basis dienen voor generatieve AI – volgens sommigen een technologie die voorbestemd is om de wereld te revolutioneren – worden in het bijzonder bedreigd door deze wetgeving.
- “Bedrijven die dit soort technologie ontwikkelen en aanbieden zullen onvermijdelijk worden verpletterd door de kosten die ze moeten maken om de regelgeving te respecteren”, klinkt het bij de CEO’s.
- Ze vinden ook dat de Europese regelgeving een onevenredig zware verantwoordelijkheid op hen legt, wat ertoe zou kunnen leiden dat ze de Europese grenzen oversteken.
- Bovendien vrezen ze dat de strenge regelgeving investeerders zal afschrikken. Dat zou een “kritieke productiviteitskloof tussen Europa en de Verenigde Staten kunnen creëren.”
Wat nu? De Europese bedrijfsleiders vragen aan de regelgevers om geen starre regels te implementeren voor AI. Ze roepen op om wetten te maken die zich beperken tot “een meer algemene regelgeving die gebaseerd is op de risico’s die de technologie met zich meebrengt”.
Een nutteloze oproep?
De brief heeft alvast een politieke reactie uitgelokt.
- Volgens Dragoș Tudorache, het Europese parlementslid dat het wetsvoorstel heeft opgesteld, hebben de bedrijfsleiders de tekst niet gelezen en reageren ze “op de impuls van enkelingen”
- “Het is een schande dat de agressieve lobbypraktijken van enkelen andere serieuze bedrijven in hun greep houden”, voegde hij eraan toe. “Dat ondermijnt helaas de onmiskenbare voorsprong die Europa heeft genomen op de rest van de wereld als het gaat om het reguleren van AI.”
- De Europarlementariër benadrukte ook dat het wetsvoorstel precies is waar zij om vroegen: “Een door de industrie geleid proces voor het definiëren van standaarden, bestuur met de industrie aan tafel en een lichte regelgeving die vraagt om transparantie. Verder niets.”
Conclusie: Het zal zijn zoals de EU heeft besloten en niet anders.
(ns/nd)