AI-startup xAI van Elon Musk op zoek naar 6 miljard dollar, Musk ontkent dat hij investeerders nodig heeft

xAI, de startup van Elon Musk die zich bezighoudt met artificiële intelligentie (AI), is op zoek naar 6 miljard dollar aan investeringen. Gesprekken met verschillende partijen lopen. Volgens Musk zelf is dat complete onzin, maar ingediende documenten bewijzen het tegendeel.

Waarom is dit belangrijk?

Elon Musk wil met xAI de rechtstreekse concurrentie aangaan met OpenAI. Dat hij daarbij investeerders zoekt in China in plaats van in de Verenigde Staten, zal niet naar de zin zijn van de Amerikaanse regering. Het toont wel aan hoe hard de concurrentiestrijd gevoerd wordt.

In het nieuws: xAI is op zoek naar 6 miljard dollar, voornamelijk uit het buitenland.

  • Het bedrijf heeft onderhandelingen lopen met investeerdersfamilies in Hongkong, vertelden insiders aan de Financial Times.
  • Ook in het Midden-Oosten, Japan en Zuid-Korea zouden er geïnteresseerde partijen zijn. Voorlopig zitten alle gesprekken nog in een verkennende fase, aldus meerdere bronnen.
  • Een van de mensen die het FT sprak, verklaart dat de bank Morgan Stanley de zoektocht naar die 6 miljard dollar coördineert. Morgan Stanley investeerde in 2022 al in Musks overname van Twitter, nu X. Het wilde geen commentaar kwijt over deze zaak.
  • Musk zelf ontkent dit alles ten stelligste: “xAI haalt geen kapitaal op en ik heb met niemand gesprekken gevoerd in dit verband”, schreef hij in een post op X.
  • Officiële documenten bewijzen het tegendeel. In december diende xAI een rapport in bij de US Securities and Exchange Commission waarin staat dat het 1 miljard dollar zoekt van investeerders die aandelen willen kopen. Volgens het ingediende document had het bedrijf dan al 135 miljoen dollar opgehaald.
    • Persbureau Bloomberg schreef in januari dat dit bedrag inmiddels was opgelopen naar 500 miljoen dollar. “Fake news”, noemde Musk dat.

Musk versus de regering-Biden

Ingezoomd: Musk wil de concurrentie aangaan met OpenAI.

  • Musk was betrokken bij de oprichting van OpenAI, de startup bekend van zijn chatbot ChatGPT. In 2018 stapte de miljardair op, uit onvrede over het gevoerde beleid.
  • Sindsdien bekritiseerde hij OpenAI en diens topman Sam Altman meermaals. Er was minder ontwikkeling en meer winstbejag, luidde de kritiek. “OpenAI zou hernoemd moeten worden naar ‘super gesloten source voor maximale winst-AI’”, zei hij in november.
    • Vandaar Musks plannen met xAI. Een eerste project, de chatbot Grok, kan op dit moment gebruikt worden door betalende gebruikers van X. Het krijgt ook zijn informatie van het platform. Grok zou daardoor meer up-to-date moeten zijn dan ChatGPT. Eerder bleek dat het makkelijk was om de bot te sturen richting onjuist nieuws.
  • OpenAI kreeg inmiddels een aantal financiële impulsen, onder andere van Microsoft, die 13 miljard dollar investeerde. Ook andere startups vinden ondersteuning bij Google of Amazon.
  • Het is dus niet onlogisch dat Musk extern kapitaal zoekt voor zijn AI-startup. Dat hij dit ontkent, heeft vermoedelijk eerder te maken met een bepaald eergevoel.

The Bigger Picture: Geld zoeken in Hongkong: dat ondermijnt Bidens handelsbeperkingen.

  • Het is opmerkelijk dat Musk juist in Hongkong investeerders wil vinden. De regering-Biden legde beperkingen op voor de omgekeerde beweging: investeringen van Amerikaanse bedrijven aan Chinese AI-producenten liggen onder een vergrootglas.
    • Zo gelden er beperkingen op het uitvoeren van geavanceerde chips naar China, maar ook naar gebieden onder Chinese invloed zoals Taiwan of Hongkong.
  • De acties van xAI kunnen voor extra geopolitieke spanningen zorgen. Verder ligt Musk al geregeld onder vuur over de manier waarop hij de vrijmeningsuiting als argument aanroept om losjes te modereren op X. Zijn relatie met de Amerikaanse regering kan dus nog verder onder druk komen te staan.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.