AI maakt superrijken nog rijker

Samengevat. De rijkdom van Nvidia-medeoprichter Jensen Huang is aanzienlijk toegenomen door een sterke rally in AI-gerelateerde aandelen, waardoor Nvidia’s marktwaarde nu die van Amazon voorbijstreeft. Ook Lisa Su, een verre nicht van Huang en CEO van concurrent Advanced Micro Devices, is miljardair geworden. Deze ontwikkeling onderstreept de immense impact van de AI-hype op de aandelenmarkt en de vermogensgroei van de rijksten ter wereld.

Waarom is dit belangrijk?

De AI-gekte heeft niet alleen de financiële markten gedomineerd, maar ook een significante vermogensgroei veroorzaakt bij de rijksten. Het toont de invloed van technologische vooruitgang op economische verdelingen en benadrukt de kansen en risico's van investeringen in opkomende technologieën.

In het nieuws. De 500 rijkste individuen hebben gezamenlijk hun nettovermogen met $124 miljard verhoogd dit jaar, wat 96% van de totale vermogensgroei vertegenwoordigt op de Bloomberg Billionaires Index. Die groei werd voornamelijk gedragen door investeringen in AI.

  • Naast Jensen Huang en Lisa Su hebben ook Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Steve Ballmer, Michael Dell, Charles Liang, en Alex Karp aanzienlijke vermogenswinsten geboekt door de AI-rally.

Rijken worden rijker

Zoom in. Zuckerberg en zijn Meta Platforms hebben voor het tweede opeenvolgende jaar uitzonderlijke prestaties geleverd en positioneren zich net achter Nvidia.

  • Charles Liang heeft zijn vermogen zien verdrievoudigen tot $6,2 miljard door de prestaties van Super Micro Computer aandelen.
  • Palantir Technologies zag een aanzienlijke stijging in aandelenwaarde na sterke kwartaalcijfers, waardoor medeoprichter Alex Karp’s nettovermogen toenam tot $2,8 miljard.

Zoom out. De AI-rally heeft niet alleen directe spelers in de technologiemarkt beïnvloed, maar ook indirecte deelnemers zoals Masayoshi Son, wiens nettovermogen steeg door de prestaties van Arm Holdings.

  • De enorme winsten en de snelle groei van AI-gerelateerde aandelen roepen vragen op over de duurzaamheid van deze rally, met parallellen naar de dotcom bubbel.
  • Deze trends beïnvloeden de richting van toekomstige technologische investeringen en wijzen op het belang van AI in de hedendaagse en toekomstige economie.
Meer