AI kan nu muziek nabootsen door je hersenactiviteit te lezen

AI kan nu muziek nabootsen door je hersenactiviteit te lezen
Data van een hersenscan, beeld ter illustratie – Brian B. Bettencourt/Toronto Star via Getty Images

Een kunstmatige intelligentie (AI) is erin geslaagd om een liedje van Pink Floyd na te bootsen door hersendata te lezen. Dat blijkt uit een studie die dinsdag werd gepubliceerd in het vakblad PLOS Biology.

Wat vooraf ging: Wetenschappers bij de Universiteit van Californië, Berkeley, plaatsten elektroden op de hersenoppervlakte van 29 epilepsiepatiënten. Vervolgens luisterden de proefpersonen naar het liedje ‘Another Brick in the Wall, Part 1’ van Pink Floyd. Hun hersenactiviteit werd gemonitord en opgenomen.

Het onderzoek: De data van de hersensignalen werd vergeleken met het lied. Op die manier konden onderzoekers isoleren welke hersengebieden actief werden bij de melodie, het ritme, de toonhoogte en andere zaken. Vervolgens trainden ze de AI om de link te leggen tussen de hersenactiviteit en de muzikale componenten. Daarbij werd een clipje van 15 seconden niet meegenomen. De AI moest dat gat zelf invullen, door een stukje muziek te genereren dat aansluit bij de rest van het liedje. 

Het resultaat: Uit het spectrogram (de energiegrafiek van de audiogolven) van het door AI-gegenereerde clipje blijkt dat de technologie werkt, al is er nog ruimte voor verbetering. Het clipje bleek voor 43 procent overeen te komen met het originele stuk dat eruit werd geknipt. Het origineel en de AI-versie kan u hieronder beluisteren.

Het originele audioclipje.
De versie die door AI werd gegenereerd.

Ook op te merken: Uit het onderzoek blijkt dat de rechterhersenhelft belangrijker is om muziek te verwerken dan de linker. Dat bleek ook uit eerdere studies, maar wordt nu nogmaals bevestigd. Ook konden de wetenschappers een specifieke hersenregio identificeren die gebruikt wordt om het ritme van de gitaar te verwerken.

Het doel: Uiteindelijk willen de wetenschappers tools ontwikkelen die de hersenactiviteit van mensen met een spraakbeperking lezen en vertalen naar artificiële spraak. Door rechtstreeks uit de hersenen te lezen, zouden toetsenborden of andere trage inputs overbodig worden. Bovendien moet kennis over muziek zich ook vertalen in artificiële spraakoplossingen die natuurlijker en minder robotisch klinken. 

De lange termijn: In de verdere toekomst zou het zelfs mogelijk worden om nieuwe muziek te componeren, gebaseerd op hersensignalen. Dat vertelde een van de auteurs van de paper aan New Scientist

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.