Artificiële intelligentie die voedsel aan huis levert: het zou er wel eens sneller kunnen zijn dan verwacht

Sinds de start van de coronacrisis is voedsel aan huis laten leveren een nieuwe gewoonte geworden voor velen. Tot nu toe worden die leveringen gedaan door andere mensen, maar daar komt binnenkort verandering in. Zo wil Uber Eats vanaf volgend jaar een beroep doen op artificiële intelligentie om die taak op zich te nemen.

Uber Eats heeft voor dit opvallend project de handen in elkaar geslagen met het techbedrijf Motional. Bedoeling is dat de inwoners van Santa Monica vanaf volgend jaar een beroep kunnen doen op artificiële intelligentie om voedsel aan huis te laten leveren. Deze dienstverlening zal bij de start enkel beschikbaar zijn voor bestellingen bij een beperkte selectie van restaurants.

Elektrische Hyundai

Het plan is om voedsel te leveren via de volledig elektrische Hyundai IONIQ 5-robotaxi’s van Motional. Dat bedrijf zei dat dit de eerste keer zal zijn dat zijn voertuigen worden gebruikt om voedsel te leveren. Het is niet duidelijk of mensen of robots de maaltijdpakketten tot aan de deur van de klanten zullen brengen.

Dit is echter niet de eerste keer dat Motional samenwerkt met een autodeelbedrijf. Het heeft eerder al samengewerkt met Lyft, een concurrent van Uber. Die twee bedrijven zijn van plan om in 2023 bestuurdersloze Lyft-voertuigen te lanceren in Las Vegas, een stad die als het ware een proeftuin is geworden voor experimenten met AI en opkomende stedelijke technologie.

Drones

Elders in de wereld is men dan weer aan het experimenteren met drones die bestellingen aan huis leveren. Zo loopt er in de Israëlische kuststad Tel Aviv bijvoorbeeld een proefproject om sushi, ijs en medische producten te laten leveren met drones. Bedoeling is om op termijn een nationaal dronenetwerk te kunnen uitbouwen.

In Zweden heeft het gespecialiseerde dronebedrijf Aerit dan weer een samenwerking op poten gezet met de regio Halland. Aerit heeft daar in oktober voor het eerst voedsel geleverd met behulp van de drone Nimbi. In een persbericht zegt het bedrijf dat een plaatselijk café in de buurt van het strand van Tylösand dankzij de drone een vers gemaakte taart heeft geleverd. Jimmy Sandberg, Marketing Manager voor Regio Halland, heeft de taart in ontvangst mogen nemen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20