AI-desinformatie vormt een reële bedreiging voor komende verkiezingen

Met de gesofisticeerde AI-tools die de laatste maanden in een stroomversnelling kwamen, kunnen kwaadwilligen overtuigender dan ooit foute informatie de wereld insturen.

Waarom is dit belangrijk?

Tijdens de campagnevoering in de aanloop van een verkiezing wordt al eens gebruikgemaakt van smerige streken om het stemgedrag te beïnvloeden. De impact op de verkiezingen is niet te onderschatten.

“We zijn hier niet op voorbereid,” waarschuwde A.J. Nash, vice president of intelligence bij het cyberbeveiligingsbedrijf ZeroFox bij abcnews.

  • Met de huidige mogelijkheden binnen de artificiële intelligentie is het mogelijk om audio (bijvoorbeeld stemmen), video’s en foto’s na te bootsen die quasi niet te onderscheiden zijn van de realiteit.
  • Bovendien is de kost klein. In combinatie met sterke sociale media-algoritmes kan deze desinformatie heel snel een specifieke doelgroep bereiken.
  • “Voor mij is de grote sprong voorwaarts de audio- en videomogelijkheden die zijn ontstaan. Als je dat op grote schaal kunt doen, en het op sociale platforms kunt verspreiden, wel, dan zal dat een grote impact hebben”, zegt Nash.

Scenario’s

AI-experten noemen enkele mogelijkheden op van de fratsen die verkiezingen kunnen beïnvloeden.

  • Een geluidsbestand van een presidentskandidaat die oproept om de stembiljetten op een foute datum in te leveren.
  • Audiobestanden waar een kandidaat bekend tot het begaan van een misdaad, of een racistische tirade afgaat.
  • Afbeeldingen van de voorpagina van gerenommeerde kranten waarop beweerd wordt dat een presidentskandidaat zich terugtrekt.

De toekomst is nu

Het gevaar dat artificiële intelligentie gebruikt wordt om de publieke opinie in een verkiezing te sturen, gaat niet enkel over de toekomst. Vandaag wordt al gebruikgemaakt van dergelijke vossenstreken.

  • Zo heeft voormalig president Donald Trump, die opkomt voor president in de verkiezingen van 2024, een door AI gemanipuleerde video gedeeld op zijn social mediaplatform Truth Social. Daarin werd de stem van CNN-host Anderson Cooper aangepast om zo een andere reactie weer te geven.
  • Ook de Republican National Committee (RNC), deel van de Republikeinse partij, publiceerde een video die door AI gefabriceerd werd als reactie op de mededeling van Biden dat hij zich opnieuw kandidaat stelde.
  • “Wat als de zwakste president die we ooit hadden, herverkozen wordt?”, opent de video. Vervolgens verschijnen er dystopische afbeeldingen die wijzen op een oorlog in Taiwan, massa-migratie en failliete banken. “Een door AI gegenereerde blik op de mogelijke toekomst van het land als Joe Biden in 2024 wordt herkozen”, luidt de beschrijving van de advertentie van de RNC. Er werd dus eerlijk gecommuniceerd over het gebruik van AI, maar dat zal niet noodzakelijk steeds het geval zijn. (kg)
Meer