Ahold Delhaize neemt Roemeense supermarktketen Profi over: “Men wil in elk land een leidende positie hebben”

De Nederlandse multinational Ahold Delhaize, met een groot aantal supermarkten in zijn portfolio, breidt uit. Het koopt de Roemeense keten Profi op. Business AM sprak met kenner Stefan Van Rompaey van RetailDetail over de strategie hierachter.


Beluister hier het volledige interview met Stefan Van Rompaey:


Waarom is dit belangrijk?

Ahold Delhaize is de vierde grootste supermarktketen van Europa en in ons land bekend van de winkels Albert Heijn en Delhaize. Het concern blijft uitbreidingsdrang hebben elders in Europa, terwijl het in ons land de Delhaizewinkels volledig door zelfstandigen wil laten overnemen.

In het nieuws: De Nederlandse holding Ahold Delhaize koopt de Roemeense supermarktketen Profi.

  • “Profi is geen kleine keten, het heeft meer dan 1.600 winkels in Roemenië”, aldus Van Rompaey. “Profi is daar een van de grootste spelers. Met de overname verstevigt Ahold Delhaize dus fors zijn positie op die Roemeense markt. Het was daar al een van de belangrijkste spelers met bijna duizend winkels (van het merk Mega Image, red.)”
  • “Roemenië is binnen de groep niet zo’n groot land. Maar in de strategie van Ahold Delhaize en van CEO Frans Muller wil men wel in elke markt waar men actief is een leidende positie hebben, dat wil zeggen nummer één of twee zijn. En dat realiseert Ahold hiermee. Nu de Roemeense activiteiten ernstig worden, wil men hier verder op inzetten.”

Opgemerkt: Profi haalde in het afgelopen boekjaar een omzet van 2,5 miljard euro. Ahold Delhaize betaalt 1,3 miljard euro voor de overname, waar de supermarktholding een ‘aanzienlijke omzetgroei’ hoopt uit te halen.

Opvallend rustig in eigen land

  • In eigen land lijkt het ook beter met Ahold Delhaize te gaan: de verzelfstandiging van de Delhaize-winkels gaat verder, merkt Van Rompaey op: “De uitrol verloopt behoorlijk rustig. Elke week worden er een viertal winkels overgedragen aan zelfstandige ondernemers. Dat is nu een paar weken bezig en dat lijkt helemaal volgens plan te verlopen.”
  • “De meeste medewerkers in de winkels hebben zich neergelegd bij de situatie en maken er nu het beste van. De ondernemers geloven er sterk in. En Delhaize doet grote inspanningen om alle winkels klaar te zetten voor de heel belangrijke eindejaarsperiode.”

(nd)

Meer