Ageas (AG Insurance) gaat in tegen Nationale Bank en keert toch dividenden uit

Ageas, de verzekeringsgroep achter onder meer AG Insurance, houdt vast aan de uitbetaling van een interimdividend van 2,38 euro nog dit jaar. De Nationale Bank had de Belgische banken en verzekeraars nochtans aangemaand om hun dividendbetalingen op te schorten tot minstens 1 januari 2021.

Het gaat om het grootste deel van het dividend voor het boekjaar 2019, dat Ageas eerder al op 2,65 euro per aandeel vastlegde. ‘Na grondig beraad, en gelet op de sterke en veerkrachtige solvabiliteit en cashpositie van Ageas, bevestigt de raad van bestuur opnieuw haar intentie om een algemene vergadering van aandeelhouders te organiseren in oktober 2020 ter goedkeuring van de betaling van het tussentijds dividend van 2,38 euro per aandeel’, meldt de verzekeraar vrijdag. Een eerste dividendschijf van 0,27 euro per aandeel werd eerder dit jaar al uitbetaald.

De Nationale Bank van België (NBB), die aandrong op het tijdelijk niet-uitkeren van dividenden, werd hiervan op de hoogte gebracht. Ageas zegt wel dat, rekening houdend met de nieuwe richtlijnen uitgegeven door de Nationale Bank, de lancering van een nieuw inkoopprogramma voor eigen aandelen uitgesteld wordt.

Exit Jozef De Mey

Ageas meldt vrijdag ook dat voorzitter Jozef De Mey vervroegd vertrekt. De Mey heeft beslist om vanaf 22 oktober, op de aandeelhoudersvergadering, af te treden als voorzitter van de raad van bestuur. ‘De beslissing om zijn vertrek te anticiperen is een persoonlijke beslissing van de voorzitter’, klinkt het. Zijn huidige mandaat was voorzien om af te lopen op 19 mei 2021.

Jozef De Mey – foto Ageas

De Mey trad toe tot de groep in 1990. Hij was directielid bij Fortis, de voorloper van Ageas, toen die groep helemaal onderuit ging tijdens de bankencrisis. In februari 2009 werd hij benoemd tot voorzitter en leidde hij Ageas door de nasleep van de splitsing van Fortis. De zoektocht naar een opvolger voor De Mey is aan de gang.

Winst

Ageas boekte tijdens de eerste helft van dit jaar een nettowinst van 791 miljoen euro. Tijdens het tweede kwartaal kwam de nettowinst uit op 339 miljoen euro. ‘Uit de zeer goede resultaten van het tweede kwartaal op het slechtste moment van de economische en sociale crisis als gevolg van de pandemie, blijkt dat ons economische model goed stand houdt’, zegt CEO Bart De Smet.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20