Afwijzingstherapie: Verandert het omarmen van afwijzingen echt je leven?


Key takeaways

  • Sommige mensen beweren dat het opzoeken van afwijzingen kan helpen om veerkracht en zelfvertrouwen op te bouwen.
  • Voorstanders van afwijzingstherapie beweren dat het helpt om mensen ongevoelig te maken voor afwijzing en dat het hun zelfvertrouwen versterkt.
  • Experts op het gebied van geestelijke gezondheid waarschuwen dat afwijzingstherapie niet voor iedereen geschikt is en onbedoelde gevolgen kan hebben.

Bij “afwijzingstherapie” gaan mensen opzettelijk op zoek naar afwijzing op verschillende manieren. Hoewel het niet officieel erkend wordt als therapie, beweren voorstanders dat het veerkracht opbouwt door je ongevoelig te maken voor afwijzing en je zelfvertrouwen een boost te geven. Sommigen doen publieke stunts om aandacht te trekken, zelfs als dat betekent dat ze een mogelijk oordeel van vreemden onder ogen moeten zien.

De invloed

Professionals in de geestelijke gezondheidszorg waarschuwen via BBC News echter dat therapie met afwijzing niet voor iedereen geschikt is. Sophie Jones is iemand die de aanpak steunt. Ze voelde zich terughoudend om haar mond open te doen op het werk of om plannen te maken met vrienden, maar nadat ze de afwijzingstherapie had geprobeerd, ontdekte ze dat mensen vaak vermijden om verzoeken direct af te wijzen en in plaats daarvan onhandige antwoorden geven.

Ze begon met dansen in een openbaar park, iets waar ze ooit doodsbang voor was. Naarmate haar comfortzone groter werd, trok ze zich minder aan van wat anderen dachten. Sophie deelt nu regelmatig video’s op TikTok van zichzelf waarin ze steeds meer aandacht trekt, zoals zichzelf groen verven en door drukke gebieden lopen. Haar populairste video, waarin ze midden in de lucht brutaal “goede vlucht” aankondigt aan medepassagiers, is 16 miljoen keer bekeken.

Het debat

Dr. Louise Goddard-Crawley, een psycholoog gespecialiseerd in hechting en relaties, erkent de logica achter het doel van afwijzingstherapie om angst voor afwijzing te verminderen. Ze merkt op dat het weliswaar veerkracht kan opbouwen, maar dat het niet noodzakelijkerwijs de angel van afwijzing vermindert en er zelfs toe kan leiden dat mensen zich verder terugtrekken in hun comfortzone.

Dr. Jake Easto, een klinisch psycholoog, wijst op het gebrek aan wetenschappelijk onderzoek dat de effectiviteit van afwijzingstherapie ondersteunt en classificeert het eerder als een zelfhulptechniek dan als een bewezen methode. Hij erkent echter de potentiële voordelen van het herverpakken van gevestigde technieken op een aantrekkelijke manier.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.