De regering-De Croo heeft in 2021 de pensioenen hervormd. Als onderdeel van die hervorming werd de zogenaamde correctiecoëfficiënt voor zelfstandigen afgeschaft. Maar wat betekent dat juist?
Afschaffing correctiecoëfficiënt voor zelfstandigen: hoe groot is de impact op het pensioen?

Waarom is dit belangrijk?
Dit artikel is tot stand gekomen dankzij een vraag van een lezer. Die vroeg zich af de afschaffing van de correctiecoëfficiënt enkel van toepassing is voor de zelfstandige inkomsten na 2021. Heb je ook een vraag voor de redactie? Twijfel niet, en stuur die naar dit adres.Context: Om de pensioenen van de zelfstandige een boost te geven, heeft de federale regering twee jaar geleden de correctiecoëfficiënt afgeschaft.
- Tot 2021 telde slechts 69 procent van het jaarinkomen van een zelfstandige mee voor de berekening van het pensioen. Die correctiecoëfficiënt werd in de jaren 80 ingevoerd om rekening te houden met de lagere bijdrage van zelfstandigen aan de sociale zekerheid in vergelijking met werknemers.
- Omdat de sociale bijdragen intussen ongeveer gelijk getrokken zijn, besliste de regering om komaf te maken met de berekeningswijze.
Opgelet: De nieuwe regeling geldt voor alle zelfstandigen die sinds 1 januari 2022 genieten van een rustpensioen, overlevingspensioen of overgangsuitkeringen. De afschaffing wordt toegepast op de zelfstandige inkomsten sinds 1 januari 2021.
- Voor de jaren tot en met 2020 wordt het pensioenbedrag dus wel nog volgens de oude regeling, mét correctiecoëfficiënt, berekend. Dat is slecht nieuws voor wie al een tijdje aan de slag als zelfstandige.
- Zo wordt de nieuwe berekeningswijze slechts op één loopbaanjaar toegepast voor een zelfstandige die op 1 januari 2022 met pensioen is gegaan.
Duizenden euro’s meer pensioen per jaar
Impact: Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ) berekende destijds hoe groot de impact van de afschaffing van het correctiecoëfficiënt is.
- Voor een alleenstaande zelfstandige met een jaarinkomen van 45.000 euro zal er per loopbaanjaar 201 euro extra aan pensioenrechten bijkomen. Voor de zelfstandige die in 2022 start en een loopbaan van 45 jaar vervolmaakt, zal die pensioenbonus oplopen tot 9.045 euro, oftewel 753,75 euro extra pensioen per maand.