Afrika’s energieboom: fossiele brandstoffen vs hernieuwbare energie


Key takeaways

  • Grote olie- en gasbedrijven investeren in de onaangesproken reserves aan fossiele brandstoffen in Afrika, terwijl landen met een hoog inkomen geld steken in de duurzame energiesector van het continent.
  • Verschillende Afrikaanse economieën maken een groei door die hun energiezekerheid vergroot, met belangrijke ontdekkingen van olie- en gasreserves in landen als Namibië, Ivoorkust en Gabon.
  • Ondanks deze sterke toename in de exploratie van fossiele brandstoffen, stapt Afrika geleidelijk af van de bouw van nieuwe kolen- en gasgestookte energiecentrales: de toevoegingen zijn de afgelopen vijf jaar met meer dan 70 procent gedaald.
  • De Afrikaanse Unie streeft naar 300 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit tegen het einde van het decennium, meer dan vier keer de geschatte 72 GW die in 2024 is geïnstalleerd.

Op het Afrikaanse continent maken verschillende landen een opleving door in hun energie-industrie, gedreven door verschillende factoren. Grote olie- en gasbedrijven investeren steeds meer in de onaangeboorde fossiele brandstofreserves van Afrika om hun portefeuilles te diversifiëren en om wat zij beschouwen als ‘koolstofarme’ olie te produceren. Tegelijkertijd pompen landen met een hoog inkomen en multinationale energiespelers middelen in de hernieuwbare energiesector van Afrika, met waterkracht-, wind-, zonne- en waterstofprojecten die overal op het continent de kop opsteken.

Bovendien maken verschillende Afrikaanse economieën een groei door die hun energiezekerheid vergroot. De afgelopen jaren zijn in Afrika belangrijke olie- en gasreserves ontdekt. In Namibië vonden Galp, NAMCOR en Custos lichte olie in de Mopane-1X-bron, waarbij de daaropvolgende evaluatie door Galp een potentiële reserve van meer dan 10 miljard vaten aan het licht bracht. Shell deed ook een olievondst in het Orange Basin in Namibië en deed daarmee zijn vijfde vondst in de regio. Eni bevestigde lichte olie, gas en condensaten in blok CI-205 in Ivoorkust, terwijl BW Energy en Panoro olie ontdekten voor de kust van Gabon, geschat op 5 tot 6 miljoen vaten. Chevron deed een belangrijke bijna-veld olievondst in Nigeria’s westelijke Nigerdelta, met een productiepotentieel tot 17.000 vaten per dag.

Fossiele brandstofverschuiving

Ondanks deze sterke toename in de exploratie van fossiele brandstoffen, stapt Afrika geleidelijk af van nieuwe kolen- en gasgestookte energiecentrales. De toevoegingen zijn de afgelopen vijf jaar met meer dan 70 procent gedaald. Toch zijn steenkool en gas nog steeds goed voor ongeveer tweederde van de jaarlijkse elektriciteitsproductie van het continent. Een derde van de fossiele brandstofcapaciteit in Afrika is minder dan tien jaar oud, en veel daarvan is gebouwd om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen.

De Afrikaanse Unie streeft naar 300 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit tegen het einde van het decennium, meer dan vier keer de geschatte 72 GW die in 2024 is geïnstalleerd. Afrika zag een recordbedrag van 15 miljard dollar geïnvesteerd in hernieuwbare energie in 2023, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2022. Hoewel dit slechts 2,3 procent van de wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie vertegenwoordigt, betekent het een groeiend momentum. In 2023 werd in totaal 7,9 GW geïnstalleerd.

Groei in hernieuwbare energie

De groei in hernieuwbare energiecapaciteit wordt aangedreven door grootschalige wind-, zonne- en geothermische projecten in landen als Egypte, Marokko, Kenia en Zuid-Afrika. Tweederde van de geïnstalleerde wind- en zonne-energiecapaciteit in Afrika is echter geconcentreerd in Zuid-Afrika, Marokko en Egypte, wat de behoefte aan meer investeringen elders benadrukt. De ontluikende zonne-energie-industrie in Zuid-Afrika heeft geholpen om de energiecrisis en frequente stroomonderbrekingen te verlichten.

Naast investeringen uit de privésector zijn er ook verschillende regionale financieringsinitiatieven ontstaan. Just Energy Transition Partnerships (JETP’s) – multilaterale platforms tussen ontwikkelde en opkomende economieën – zijn bedoeld om klimaatfinanciering te verstrekken. Het JET-investeringsplan van Zuid-Afrika, dat in 2023 werd gelanceerd, streeft naar een financiering van 98,7 miljard dollar van 2023 tot 2027 ter ondersteuning van doelstellingen op het gebied van energiezekerheid, met de nadruk op elektriciteit, elektrische voertuigen en groene waterstof. Senegal en de Internationale Partners Groep (IPG) – bestaande uit Frankrijk, Duitsland, de EU, het Verenigd Koninkrijk en Canada – hebben ook een JETP opgezet, waarbij 2,7 miljard dollar wordt toegezegd om de energietransitie en de ontwikkeling van een koolstofarme economie in Senegal te ondersteunen.

Uitdagingen

Tijdens COP29 in Azerbeidzjan kwamen de lidstaten overeen om de financiering voor ontwikkelingslanden te verdrievoudigen, van 100 miljard dollar naar 300 miljard dollar per jaar tegen 2035. Deze financiering is bedoeld om de hernieuwbare energie-industrie en de klimaatbestendigheid te versterken, maar veel ontwikkelingslanden en klimaatorganisaties vinden het bedrag onvoldoende.

De snelle ontwikkeling van zowel fossiele brandstoffen als hernieuwbare energiesectoren in Afrika benadrukt een complex energielandschap. Veel landen zijn sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen voor het opwekken van energie, maar andere landen diversifiëren hun energiemix actief door te investeren in alternatieve bronnen om de energiezekerheid te vergroten. De energiemarkt in de regio is aanzienlijk gegroeid, maar er blijven verschillen in investeringen bestaan, waarbij sommige landen het aanzienlijk beter doen dan andere. Het aanpakken van deze onevenwichtigheden en het zorgen voor een betere toegang tot energie in heel Afrika is cruciaal voor het behalen van duurzame ontwikkelingsdoelen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.