Afrika is globale leider in mobiel betaalverkeer

Afrika is wereldwijd marktleider in het gebruik van mobiele en digitale technologieën voor de afhandeling van financiële transacties. Dat fenomeen is het gevolg van een aantal typische eigenschappen van de Afrikaanse economie en de specifieke telecom-infrastructuur van het continent. Dat zegt een rapport van consultant McKinsey, waarin wordt aangegeven dat nieuwe innovatieve mobiele financiële diensten in Afrika een snelle groei kennen.

Geraamd wordt dat er momenteel wereldwijd 690 mobiele geldaccounts kunnen worden geteld. Afrika zou in dat pakket echter een aandeel van meer dan 50 procent hebben.

Uitbreiding

“Afrika is een geweldige proeftuin voor nieuwe bankdiensten,” zegt het rapport. “Enerzijds hebben de traditionele financiële diensten in de regio een beperkte penetratiegraad. Daarnaast moet gekeken worden naar de sterke verspreiding van de mobiele telefonie.”

“Die combinatie heeft niet alleen geholpen om de grootste mobiele geldmarkt te creëren, maar stimuleert ook de fintech-innovatie en nieuwe digitale banktoepassingen.”

Mobiel geld heeft laat zijn grootste aanwezigheid in Afrika optekenen. De fintech-markt van het continent heeft dit jaar een waarde van 200 miljoen dollar, maar tegen het einde van dit decennium zal dat bedrag tot 3 miljard dollar zijn uitgegroeid.

Volgens het rapport van McKinsey breiden nieuwe innovatieve mobiele financiële diensten zich snel uit. “Onder meer onderlinge leningen, groepskortingen, microleningen en microverzekeringen maken deel uit van een breed financiële dienstenpakket,” beklemtoont het rapport.

“Vele Afrikanen beschikken niet over een postadres en hebben ook geen traditionele bankrekening, maar wel bezit bijna elke inwoner van het continent een mobiele telefoon. Die technologie werd het voorbije decennium massaal ingezet om geldstransacties uit te voeren. Mobiel geld kan in Afrika bijzonder winstgevend zijn. De Afrikaanse mobiele netwerken verwerken dan ook miljoenen dollars aan transacties.”

Uitdaging

“De mobiele serviceproviders domineren de nieuwe financiële diensten en maken daarmee grote winsten,” beklemtoont McKinsey. “Traditionele banken willen graag op die trends inhaken, maar dat is geen eenvoudige opdracht. Ze beschikken immers niet over de gepaste kanalen om het Afrikaanse platteland te bereiken, terwijl ze ook niet geen gebruik kunnen maken van de gepaste informatica-platformen om een breed publiek zonder traditionele bankaccount te bedienen.”

“Bovendien zijn ze door een aantal wettelijke restricties gebonden. Ze staan dan ook voor een grote uitdaging. De banken hebben de trein van de Afrikaanse fintech gemist, maar door een aantal ontwikkelingen zou dat binnenkort mogelijk kunnen veranderen.”

“Oude mobiele telefoons worden steeds vaker door goedkope smartphones vervangen,” wordt er nog opgemerkt. “Daardoor kan de adoptie verder worden gestimuleerd van nieuwe en innovatieve mobiele financiële applicaties die door de fintech-sector worden aangeboden. De fintech wordt een belangrijke partij in een snel veranderend financieel ecosysteem.”

“Steeds meer traditionele retailbanken zijn op zoek naar een mogelijke integratie van hun bankdiensten met de services die deze innovatieve ondernemingen hebben opgezet. Ook de grote sociale media hebben trouwens met een aantal spinoffs een belangrijke aanwezigheid in de sector opgebouwd.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20