Afrika, het zwarte gat op de wereldkaart van Apple

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple presenteert zichzelf als een wereldwijde organisatie. De onderneming zegt in zijn activiteiten bovendien ook de hele wereld te vertegenwoordigen. Die stelling is volgens Mike Murphy, technologiespecialist bij het magazine Quartz, echter overdreven. Apple blijkt volgens hem immers vergeten te zijn dat het concern in heel Afrika nagenoeg geen enkele vertegenwoordiging heeft.

“Afrika is een grote blinde vlek in de wereldkaart van Apple,” zegt Mike Murphy naar aanleiding van een aankondiging van het bedrijf dat er gezocht wordt naar een manager voor een appstore in de Zuid-Afrikaanse stad Johannesburg.

Luxegadgets

“Apple heeft op het Afrikaanse continent geen kantoren of winkels, al wordt in een aantal landen waar het bedrijf geen officiële vertegenwoordiging heeft, wel gewerkt met een aantal verkopers en ateliers die voor reparaties van zijn apparaten instaan,” zegt Murphy. “Wanneer echter gekeken wordt naar de tien grootste Afrikaanse landen – Zuid-Afrika uitgezonderd – blijkt Apple nergens openstaande vacatures te hebben.”

“Het is gemakkelijk te begrijpen waarom Apple, dat zich vooral toespitst op de verkoop van dure luxegadgets, niet op elke markt in de wereld wil investeren,” zegt Murphy. “De overgrote meerderheid van zijn inkomsten boekt Apple op de Amerikaanse, Europese en Aziatische regio’s.”

“Die activiteiten vertegenwoordigden tijdens de jongste kwartaalcijfers van het bedrijf 86 procent van de totale inkomsten die Apple genereert. Daarbij moet nog worden opgemerkt dat in de Amerikaanse regio hoofdzakelijk sprake is van Noord-Amerika. In Zuid-Amerika beschikt Apple in totaal over zes vestigingen, tegenover meer dan vijfhonderd in Noord-Amerika.”


© Apple

“Wanneer het activiteitenrapport van Apple wordt bekeken, blijkt het bedrijf Afrika ook niet als een afzetmarkt te citeren,” zegt Murphy nog.

Michael Nunez, technologie-specialist bij de nieuwssite Mashable, wijst er wel op dat Afrika voor Apple op een bepaalde manier toch bijzonder belangrijk is. “Een aantal van de metalen die Apple gebruikt voor de bouw van zijn apparaten, worden immers gedolven in landen zoals de Democratische Republiek Congo,” aldus Nunez.

Chinezen

De Afrikaanse smartphone-markt wordt gedomineerd door de Tecno-telefoon van de Chinese groep Transsion. Begin dit decennium waren Nokia en Samsung nog de leidende merken op het Afrikaanse continent. Wanneer alleen naar smartphones wordt gekeken, heeft Transsion volgens sommige analisten inmiddels nagenoeg één derde van de volledige Afrikaanse markt in handen.

“Apple heeft weinig interesse in de Afrikaanse markt,” zegt Mo Jia, analist bij het bureau Canalys. “Het bedrijf vindt de lage marges op de verkoop van lowcost-telefoons de moeite voor de strijd niet waard. Transsion is daarentegen graag bereid om voor kleine winsten te gaan.”

“Ongeveer 95 procent van de smartphones van Transsion kosten minder dan 200 dollar. Transsion is de kampioen van de budget-telefoon.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20