Afgesprongen stimulusdeal duwt Wall Street in het rood

Het zag er goed uit op de Amerikaanse beurzen, tot minister van Financiën Steven Mnuchin met de mededeling kwam dat er voor de verkiezingen geen stimuluspakket meer aankomt. De beurzen gingen prompt in het rood.

Een van de sterkste dalers was Amazon, dat nochtans net zijn kortingenfestijn Prime Days achter de rug heeft. Het aandeel ging 2,3 procent onderuit en de rest van Big Tech volgde. Netflix, dat de dag nog 2 procent hoger begon, verloor ook 2,3 procent, Facebook ging 1,6 procent onderuit en Microsoft deed er 0,9 procent af. Ze sleurden de Nasdaq 0,8 procent lager.

Het is een week van resultatenrapporten in de VS en ook woensdag was dat niet anders. Maar liefst drie banken kwamen met kwartaalcijfers, de ene al wat beter dan de andere. Maar het mocht niet baten voor de koersen. Goldman Sachs won nog net 0,2 procent, Bank of America crashte 5,3 procent en Wells Fargo verloor 6 procent. JPMorgan en Citigroup, die dinsdag met resultaten kwamen, verloren respectievelijk 0,6 en 1,5 procent.

Ook het farmabedrijf UnitedHealth publiceerde beter dan verwachte resultaten, maar ging toch nog 2,9 procent onderuit.

Mnuchin

De Dow Jones eindigde 0,4 procent lager en de S&P500 ging 0,7 procent kopje-onder. Ze waren de dag nochtans goed begonnen.

De dader voor die plotse ommekeer is financiënminister Steven Mnuchin. Die liet weten dat het ‘moeilijk wordt’ om het langverwachte stimuluspakket er nog voor de verkiezingen op 3 november te krijgen. Hij voegde daar wel aan toe dat Republikeinen en Democraten ‘resultaten boeken’.

Dat stimuluspakket heeft al heel wat voeten in de aarde gehad. Oorspronkelijk wilden de Democraten 2.000 miljard dollar reserveren, maar dat vonden de Republikeinen te veel, waarna er een hoop prijsvoorstellen volgden waar nog geen winnaar uitgekomen is.

Vorige week kondigde president Donald Trump plots aan dat hij stopte met erover te onderhandelen tot na de verkiezingen. Even later kwam hij daar echter op terug en beloofde hij ‘een groter pakket’ dan de Democraten. Die onzekerheid heeft de beurzen de voorbije weken al alle kanten op gestuurd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20