AFAS voert vierdaagse werkweek in: sollicitanten staan in de rij

De invoering van de vierdaagse werkweek – mét loonbehoud – bij het Nederlandse softwarebedrijf AFAS leidt tot massale belangstelling binnen en buiten het bedrijf.

In het nieuws: AFAS kondigde dinsdag aan vanaf 1 januari de vierdaagse werkweek in te voeren, van maandag tot donderdag.

  • “Het kantoor gaat op vrijdag dicht en iedereen die voor AFAS werkt, heeft een ontwikkeldag. De arbeidsvoorwaarden blijven hetzelfde. Voor klanten blijft de softwareleverancier beschikbaar op vrijdag”, klinkt het.
  • “AFAS wil medewerkers stimuleren om extra aandacht te besteden aan zichzelf, mantelzorg, kinderen, vrijwilligerswerk en anderen die het nodig hebben. Om die reden noemen we het ontwikkeldag.”
  • “Tijd is voor iedereen een schaars goed. We lijken in een ratrace te zitten en komen niet altijd toe aan waar het echt om gaat in het leven. Door introductie van deze dag is daar meer tijd voor”, zegt CEO Bas van der Veldt.

Concreet: Het is niet zo dat van de AFAS-medewerkers verwacht wordt dat ze tijdens de vier dagen langer moeten werken.

  • De medewerkers blijven gewoon acht uur per dag werken.
  • Ze gaan door invoering van de vierdaagse werkweek niet inleveren op arbeidsvoorwaarden zoals salaris, dertiende maand, pensioen en vakantiegeld.
  • Het nieuwe werkregime geldt niet alleen voor de 700 werknemers in Nederland, maar ook voor 60 medewerkers in Kontich.

De reactie: Volgens de Nederlandse pers reageert het personeel dolenthousiast en stromen de sollicitaties binnen. Het softwarebedrijf is nochtans “niet van plan om meer mensen te werven ten gevolge van deze introductie”.

Productiviteit

Waar het om draait: Op het eerste gezicht leidt de vierdaagse werkweek met loonbehoud tot een enorme stijging van de gemiddelde kosten van een bedrijf. De loonkosten per uur gaan immers flink de hoogte in.

  • Dat is bedrijfseconomisch alleen houdbaar als het personeel tijdens die vier dagen sterker gaat presteren en de productiviteit mee de hoogte inschiet. Dat is ook waar AFAS op rekent.
  • Ook artificiële intelligentie, zoals ChatGPT, kan tot de sprong in productiviteit leiden.
  • “We hebben de afgelopen periode al veel stappen gezet op het vlak van slimme automatisering, AI en andere tools. We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe regeling zal leiden tot nog meer creativiteit en innovatie”, zegt Machiel den Dekker, directeur AFAS België.
  • Bijkomende pluspunten voor de werkgever zijn hogere personeelstrouw en mogelijk ook een positief imago-effect voor het bedrijf.

Uitgezoomd: “We zijn het eerste grote bedrijf in Nederland dat op deze manier in Nederland de vierdaagse werkweek invoert, en we realiseren ons natuurlijk dat dit lang niet voor elke onderneming haalbaar is. Maar we hopen dat dit het begin is van een beweging”, zegt CEO Bas van der Veldt.

En nog: “Dit gaat over een geweldige werk-privébalans, over aantrekkelijk werkgeverschap en over een nieuwe visie op werken. Rigoureus en innovatief. En over het allerbelangrijkste: over doen waar je als mens gelukkig van wordt, en anderen gelukkig mee maakt.”

Opmerkelijk: Volgens AFAS-oprichter Piet Mars is de maatregel christelijk geïnspireerd. Hij noemt het “een cadeau van liefde”.

Elders: In België zou 11 procent van de bedrijven bereid zijn om hun medewerkers voltijds te betalen voor een 32-urenweek, zo blijkt uit een recente bevraging door hr-dienstenbedrijf Liantis bij ruim 1.200 ondernemers.

Meer