Ademruimte voor gezinnen in geldnood: enkel rente op woonkrediet te betalen

Gezinnen die in geldnood verkeren wegens de torenhoge energieprijzen, zullen tijdelijk enkel de rente op hun woonkredieten moeten betalen.

De afgelopen dagen hebben Belgische banken samen gezeten om te bekijken welke maatregelen genomen konden worden om de last voor huishoudens en bedrijven te verzachten. Gas- en elektriciteitsfacturen leggen namelijk een bijzondere hoge druk op de financiële situatie binnen huishoudens.

Voor private klanten bij een financiële instelling is er een oplossing uitgewerkt. Dat meldde de Belgische bankenkoepel Febelfin vandaag in een bericht. Gezinnen die door de energiecrisis te kampen hebben met opstapelende facturen, kunnen vanaf 1 oktober een betaalpauze tot een jaar lang aanvragen voor de aflossing van hun woonkredieten. Een optie die tot eind maart 2023 beschikbaar zal zijn.

Huishoudens zullen dus enkel de rente op hun hypotheek moeten betalen. Voor zij die daarvoor opteren, zal de looptijd van het woonkrediet bovenop de duur van de betaalpauze worden berekend. Febelfin zegt verder dat de dossierkosten die tijdens een normale periode worden gevraagd, nu niet van toepassing zullen zijn.

Alexander De Croo: “Het door de banken voorgestelde uitstel van de hypotheekaflossing moet de nodige zuurstof bieden aan degenen die het nodig hebben om de winter door te komen. De huidige energieprijzencrisis vraagt inspanningen van iedereen. In die context is het echt belangrijk om, zoals tijdens de covid-periode, op onze banken te kunnen rekenen”, luidt het in het persbericht van Febelfin.

Bepaalde voorwaarden

Vooraleer klanten een betaalpauze kunnen aanvragen, moet er aan een reeks voorwaarden worden voldaan. Zo zal de optie enkel beschikbaar zijn voor mensen die minder dan 10.000 euro aan tegoeden hebben staan op de spaar- en zichtrekening, alsook een beleggingsvermogen bij de bank, mocht dat het geval zijn. Bovendien moet de kredietnemer zijn woonkrediet voor een Belgische woning zijn aangegaan.

Om dat betalingsuitstel goed te keuren, zal uw bank om enkele bewijsstukken vragen, geeft Febelfin mee. Dit kan een bewijs van een afbetalingsplan of aanvraag bij de energiehandelaar zijn.

De federale regering gaf op het Overlegcomité omtrent de energiecrisis aan dat banken de opties moeten bekijken om te investeren in nieuwe producten die dienen te helpen bij energievernieuwing. Die kwestie werd momenteel nog niet besproken tussen de grootbanken.

Wacht niet te lang

Daarnaast raadt de bankenkoepel geïnteresseerden aan om vanaf 19 september hun bank te contacteren om te bekijken of alle voorwaarden overeenstemmen. Ook voor wie niet aan die vereisten voldoet, raadt Febelfin aan de bank alsnog te contacteren. “Samen kan er gezocht worden naar oplossingen voor jouw specifieke situatie om deze moeilijke periode zo goed mogelijk te overbruggen.”

(as)

Meer