Abortus wordt met ‘hoogdringendheid’ behandeld in de Kamer, maar vertragingen lijken onafwendbaar

Abortus wordt met ‘hoogdringendheid’ behandeld in de Kamer, maar vertragingen lijken onafwendbaar
Petra De Sutter (Groen) – NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP via Getty Images

Woensdag worden in de Kamercommissie Justitie verschillende wetsvoorstellen over abortus besproken. Voor het zomerreces was afgesproken om die met hoogdringendheid te behandelen. Dat gaat nu ook gebeuren, maar vertragingen zullen zich ongetwijfeld aandienen.


Key takeaways

  • De Kamercommissie Justitie buigt zich over voorstellen rond abortus. Groen en Ecolo dienden een nieuw voorstel in om de wettelijke termijn op te trekken.
  • Binnen de partijen die een federale regering willen vormen, bestaat er onenigheid over het thema. Een stemming zal er niet snel komen. N-VA en cd&v kunnen die vertragen.
  • Petra De Sutter (Groen) roept Vooruit, MR en Les Engagés op om toch voor te stemmen. Daardoor wordt de samenhang binnen Arizona nu al op de proef gesteld.

Wat vooraf ging: Vier voorstellen rond abortus, van de PS, PVDA-PTB, Ecolo-Groen en Open Vld, staan woensdag op de agenda van de commissie Justitie. Daar was midden juli positief over gestemd nadat MR-voorzitter Georges Louis Bouchez zijn fractie opdroeg om toch mee te stemmen.

  • De verschillende voorstellen willen de termijn waarop abortus wettelijk is toegelaten, optrekken. Nu kan abortus tot maximaal 12 weken tijdens de zwangerschap. Groen, Ecolo, PVDA, Vooruit en Open Vld willen dat verlengen naar 18 weken. Een wetenschappelijke commissie adviseerde eerder al dat de termijn naar 18 weken kon worden opgetrokken.

Arizona uit elkaar spelen

In het nieuws: Arizona wordt tegen elkaar opgezet, wat een snelle stemming bemoeilijkt.

  • De vijf Arizona-partijen, N-VA, cd&v, Vooruit, Les Engagés en MR, hebben met elkaar afgesproken om geen wetsvoorstellen te steunen waar niet iedereen het over eens is, als die zwaar op de begroting wegen. Het is niet duidelijk of dat ook geldt voor ethische thema’s.
  • Er is verdeeldheid onder de Arizona-partijen. Vooruit is voor de verlenging, MR en Les Engagés hadden bemerkingen en cd&v en N-VA zijn resoluut tegen. Kopstuk Freya Van den Bossche (Vooruit) riep voor de zomer nog op tot een open stemming in de Kamer, maar nu liggen de zaken anders.
    • “De oppositie gaat alles doen om Arizona uit elkaar te spelen”, haalt fractieleider Joris Vandenbroucke (Vooruit) aan in De Standaard.
    • Aangezien er nog geen regering is met een duidelijk standpunt over abortus, kan de oppositie Vooruit en ook MR aanvallen op het feit dat die partijen nu niet mee zouden stemmen. Al is het dus niet helder of de status quo ook rond dit thema gehandhaafd wordt.
  • Bovendien kunnen N-VA en cd&v een vertragingsmanoever inzetten. Zelfs als de commissie een finale conclusie bereikt, kunnen er nog extra hoorzittingen gevraagd worden. N-VA en cd&v hebben samen voldoende Kamerzetels om een amendement in te dienen die advies van de Raad van State vraagt. Dat moet dan gebeuren nog voor er een stemming plaatsvindt.
  • De Kamercommissie moest kijken hoe de verschillende voorstellen behandeld moeten worden. Daarbij is besloten dat het thema volgende week dinsdag door de Kamer behandeld wordt. De inhoudelijke stemming zal vermoedelijk dus heel wat later plaatsvinden.

“Parlement moet haar werk doen”

Gevolgd: Ondertussen komen Groen en Ecolo met een nieuw voorstel.

  • Groen en Ecolo hebben een nieuw voorstel ingediend om de termijn voor abortus te verlengen. Dat verklaart ontslagnemend minister Petra De Sutter (Groen) tegenover de VRT. Ze denkt wel degelijk een meerderheid te kunnen vinden: “Enkel N-VA, cd&v en Vlaams Belang zijn tegen, dus als je telt, is er een meerderheid”.
  • Volgens De Sutter is er geen sprake van “politieke spelletjes”. “We weten dat de onderhandelende partijen de afspraak hebben gemaakt geen wisselmeerderheden te vormen voor dossiers met budgettaire impact, maar dit is een dossier zonder budgettaire impact, dus we denken dat het tijd is om het parlement haar werk te laten doen. Er is al jaren een meerderheid hiervoor in het parlement”, haalt ze aan.
  • De Sutter schiet op de cd&v, die het bijkomende onderzoek van de expertencommissie had gevraagd. Toen die tot de conclusie kwam dat abortus op 18 weken moet kunnen, dat de verplichte wachttijd best kan worden afgeschaft en dat abortus uit het Strafwetboek moet worden gehaald, “heeft de partij die nochtans zelf om die commissie heeft gevraagd vervolgens de conclusies niet aanvaard”, klinkt het bij De Sutter.
  • Een verlenging van de wettelijke termijn moet ervoor zorgen dat vrouwen niet naar Nederland moeten uitwijken om een abortus te laten uitvoeren. Dat kan daar tot 24 weken. “Het zouden al gauw meer dan 500 vrouwen per jaar zijn die uit België naar Nederland gaan voor een abortus in het tweede trimester”, weet De Sutter.
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.