ABN Amro schrapt één op de drie banen bij zakenbank

De Nederlandse bank ABN AMRO schrapt 800 van de circa 2.500 banen bij de zakenbank. Het financiële concern trekt zich met zijn grootzakelijke tak terug uit activiteiten buiten Europa, laat topman Robert Swaak weten.

Volgens de topman staat de ingreep los van de coronacrisis. ‘Bij mijn aanstelling eerder dit jaar heb ik de review van de zakenbank meteen tot een van mijn topprioriteiten gemaakt’, zegt hij aan Algemeen Dagblad. Swaak merkte dat de mondiale ambities in Verenigde Staten, Azië en Australië niet tot winst konden leiden. ‘Europa is een gebied dat we goed kennen en waar we schaal kunnen ontwikkelen’, gaat hij verder.

Wel heeft de bank besloten om buiten Europa door te gaan met zogeheten Clearing-werk, activiteiten rondom het verwerken van financiële transacties. ‘Clearing is eigenlijk typisch Nederlands, en daar willen we mee doorgaan’, zegt de bestuursvoorzitter aan de Nederlandse krant. Omdat de andere activiteiten teruggeschroefd worden, verdwijnen er dus 800 jobs. In totaal telt ABN AMRO meer dan 18.000 banen.

Wirecard

In het tweede kwartaal is ABN AMRO in de rode cijfers gedoken, net als in het eerste kwartaal. Onder de streep kwam de bank in het tweede kwartaal 5 miljoen euro tekort. Een jaar eerder ging nog een nettowinst van 693 miljoen euro in de boeken. Het nettoverlies komt vooral door de forse kredietverliezen bij de bank. ABN AMRO moest 703 miljoen euro apart zetten voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. De bank werd ook meegesleurd in de crisis rond de gevallen Duitse techparel Wirecard.

Eind vorig jaar maakte ABN AMRO zijn intentie al bekend om de komende drie jaar jobs te schrappen bij de Belgische privatebankingpoot. De Nederlandse bank wil het met 50 tot 70 banen minder doen in België, waardoor tot 20 procent van de 340 werknemers zijn job bedreigd ziet. Die reorganisatie was het gevolg van de recente overname van de Belgische privatebankingtak van het Franse Société Générale.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20