AB InBev verkoopt meer bier, maar winstcijfers vallen tegen

De biergigant AB InBev verkocht meer bier in het tweede kwartaal, maar kon daar minder winst uit puren dan verwacht. De aandeelhouders reageren teleurgesteld op de kwartaalcijfers.

Waarom is dit belangrijk?

De coronacrisis heeft AB InBev al diep in de portefeuille getroffen. Tijdens de gezondheidscrisis moesten de horecazaken in verschillende landen de deuren sluiten. Intussen mogen veel cafés en restaurants opnieuw klanten ontvangen (met eventuele beperkingen). Die heropening is goed nieuws voor bedrijven zoals AB InBev. Dat is ook meteen zichtbaar in de kwartaalcijfers, maar de beleggers zijn alsnog ontgoocheld.

De verwachtingen stonden hooggespannen voor de eerste kwartaalresultaten onder leiding van Michel Doukeris, de nieuwe CEO van AB InBev. De nieuwbakken topman kon de hoge verwachtingen grotendeels inlossen, maar stelde de beleggers alsnog teleur.

Hoger dan verwachte omzet- en volumegroei

Om te beginnen bedroegen de inkomsten in het tweede kwartaal 13,54 miljard dollar, tegenover 10,29 miljard dollar een jaar eerder. De omzetgroei in het tweede kwartaal kwam uit op 28 procent. De biergigant verkocht maar liefst 145 miljoen hectoliter bier tussen april en juni. Dat is een toename van 21 procent. Daarmee overtreft AB InBev de verwachtingen van de analisten. Zij hadden gerekend op 24 en 19 procent omzet- en volumegroei.

Toch konden die cijfers de beleggers niet bekoren. Zij hadden meer aandacht voor de winstcijfers. Die vielen echter tegen. De genormaliseerde brutobedrijfswinst (ebitda) steeg met 31 procent tot 3,4 miljard dollar. De analisten hadden een toename verwacht van 35 procent. De winstmarge steeg van 33 tot 36 procent. Dat was eveneens minder dan verwacht.

Beleggers straffen teleurstellende winstcijfers af

Na twee uur handelen noteerde het aandeel van AB InBev ruim 5 procent in het rood. Het aandeel moest de afgelopen weken al heel wat terrein prijsgeven. Sinds het hoogtepunt in juni, toen het aandeel 65,3 euro waard was, is de koers gezakt tot 55,2 euro. Dat is een verlies van 15,4 procent.

De prognose voor de rest van het jaar blijft weliswaar ongewijzigd. AB InBev verwacht dat de winst dit jaar met 8 à 12 procent zal toenemen.

(lb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...
Markten