AB InBev-erfenis in het vizier van de fiscus

Tien jaar na het ontvangen van een erfenis ten belope van 589 miljoen euro krijgen de erfgenamen van Amicie de Spoelberch een bezoekje van de Belgische fiscus. Ze hebben destijds de belastingen op die erfenis aan de Luxemburgse belastingdienst betaald.

De Belgische belastingdienst heeft de erfgenamen aangeschreven omdat die ervan overtuigd is dat de betaling van de erfbelastingen in België moest gebeuren, schrijft Le Soir. Concreet gaat het om een akkoord dat destijds werd afgesloten in Genève, op 23 september 2010.

Onenigheid over erfenis

Dat akkoord is er gekomen na het overlijden van Amicie de Spoelberch in 2008. Zij was de kleindochter van Adolphe de Spoelberch. Hij was getrouwd met de dochter van een van de hoofdaandeelhouders van brouwerij Artois, een van de voorlopers van AB InBev.

Amicie de Spoelberch had samen met Luko Bailo twee geadopteerde zonen Alexis en Patrice. Dat maakte hen tot belangrijke erfgenamen van het bierimperium. Na het overlijden van hun moeder kwamen ze niet tot een overeenkomst over de erfenis. Dat heeft ertoe geleid dat het fortuin van Amicie, bestaande uit onder meer miljoenen aandelen van AB InBev, werd ondergebracht in een offshore-vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Na enkele jaren, in 2010, kwam er uiteindelijk een geheim akkoord uit de bus.

589 miljoen euro

Het is net dat akkoord dat de Belgische fiscus in het vizier neemt. Volgens het akkoord dat Le Soir kon inkijken, hebben de erfgenamen destijds 589 miljoen euro ontvangen. De rest ging naar de stichting Roger de Spoelberch, de broer van Amicie. Volgens dat akkoord is de erfenis opengevallen in Luxemburg.

Tien jaar na de feiten heeft de fiscus de erfgenamen van Amicie aangeschreven met de boodschap dat ze in ons land belastingen verschuldigd zijn op de erfenis. Volgens de belastingdienst zijn de feiten nog niet verjaard. In een reactie aan Le Soir laat de stichting Roger de Spoelberch weten dat ze meent op geen enkele manier de schuldenaar te zijn van openstaande Belgische successierechten.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20