Hoge prijsstijgingen almaar meer voelbaar: aantal winkeldiefstallen neemt fors toe

Het aantal diefstallen in Britse winkels is dit jaar met reeds 18 procent gestegen.

Waarom is dit belangrijk?

Europese burgers hebben het steeds moeilijker het hoofd boven water te houden, geteisterd door exploderende energieprijzen en een torenhoge inflatie. Sommigen onder hen zouden het nu zodanig lastig hebben dat zelfs de basisbenodigdheden niet meer kunnen betalen. Aankomende feestdagen dreigen die problemen nu volledig de pan uit te vliegen.

De essentie: Het aantal winkeldiefstallen in het Verenigd Koninkrijk is dit jaar met 18 procent toegenomen, blijkt uit onderzoek van Retail Economics.

  • Dat is het gevolg van stijgende levensonderhoudkosten waarbij het land de afgelopen maanden gebukt gaat onder de hoogste inflatie in meer dan vier decennia.
  • Die bedroeg in de maand oktober maar liefst 14,7 procent. Dat zou neerkomen op een jaarlijkse verhoging van 682 pond op het gemiddelde boodschappenlijstje.
  • Meer dan een kwart van de Britse gezinnen zegt het financieel moeilijk te hebben, dubbel zo veel als vorig jaar. Een overgrote meerderheid daarvan zegt moeilijk rond te komen op gebied van eten en drinken.
  • Handelaars zouden de afgelopen tijd steeds waakzamer zijn waarbij anti-diefstalapparaten bevestigd worden aan de meest onwaarschijnlijke producten; boter, kaas, wasmiddel en zelfs repen aan de kassa.

Ook nog: Een piek in de energierekening en een aankomende stijging van de hypotheekrente zal de Brit nog verder de dieperik insleuren.

  • 16 procent van Britse gezinnen zei eerder in april maaltijden te moeten overslaan. Ook voedselbanken zien steeds meer mensen om hulp vragen.
  • Het onderzoeksbureau verwacht dat Kerstmis en Nieuwjaar de druk dit jaar nog verder zal verhogen.
  • Dat merken ook Britse winkels op: Tesco, een van de grootste supermarkten in het land, besloot eerder al zijn beveiliging te versterken.  
Meer