“Situatie verandert van economische in gezondheidscrisis”: Bijna 10 miljoen Britten bezuinigen op maaltijden door stijgende kosten levensonderhoud

In april werden bijna 10 miljoen Britten gedwongen om te bezuinigen op voedsel. 2,4 miljoen mensen onder hen hadden in die periode zelfs een hele dag niet gegeten, omdat ze het zich financieel niet konden permitteren. Dat stelt een nieuw onderzoek, dat de verwoestende gevolgen van de torenhoge kosten van het levensonderhoud in de natie benadrukt.

Zo’n 7,3 miljoen volwassenen en 2,6 miljoen kinderen leefden in huishoudens die werden gedwongen om hun voedselaankopen te verminderen in april, of die maaltijden hadden gemist ondanks een hongergevoel. Dat is een stijging van bijna 60 procent ten opzichte van januari, bevestigen gegevens van The Food Foundation, een liefdadigheidsdenktank.

Toename voedselonzekerheid door hoge energierekeningen

De organisatie noemt het feit dat de sociale uitkeringen geen gelijke tred houden met de inflatie als een belangrijke factor. De Food Foundation zei ook te verwachten dat de voedselonzekerheid de komende maanden verder zal toenemen door (nog) hogere energierekeningen en belastingverhogingen, die dieper in de inkomens gaan snijden.

“De extreem snelle stijging van de voedselonzekerheid sinds januari wijst op een catastrofale situatie voor gezinnen”, wordt Anna Taylor, uitvoerend directeur van The Food Foundation, geciteerd door het persagentschap Bloomberg. “De situatie verandert snel van een economische crisis in een gezondheidscrisis.  Van voedselbanken kan onmogelijk worden verwacht dat zij dit oplossen.  De overheid moet zich realiseren dat de boot voor veel gezinnen aan het zinken is en dat dit gerepareerd moet worden”, klinkt het nog.

De stijgende kosten van levensonderhoud zullen huishoudens waarschijnlijk in de richting duwen van “goedkopere voedingsmiddelen die vaak calorierijk en arm aan voedingsstoffen zijn, waardoor obesitas en andere voedingsgerelateerde ziekten verder toenemen”, voegt de stichting eraan toe.

YouGov, een bureau voor marktonderzoek, bevroeg bijna 10.700 volwassenen online tussen 22 april en 29 april. De bevindingen werden vervolgens geanalyseerd door The Food Foundation en de London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Recessie

Het onderzoek volgt op een waarschuwing van de Bank of England dat de Britse economie dit jaar in een recessie zou belanden. Stijgende energieprijzen hebben de inflatie op de eilandnatie tot boven de 10 procent opgedreven.

De centrale bank deed de sombere voorspelling dat Britse huishoudens waarschijnlijk de op één na grootste inkomensdaling zullen ondergaan sinds de start van de economische metingen in 1964. De bank voorspelde dat de energierekeningen in oktober met 40 procent zullen stijgen, bovenop een recordstijging van 54 procent in april. Dat terwijl de gasprijzen wereldwijd sterk zijn gestegen na aanvang van de oorlog in Oekraïne.

Volgens economen van de Resolution Foundation blijkt uit de prognoses van de bank dat het gemiddelde Britse huishouden dit jaar ongeveer 1.200 pond (1.403 euro) zal verliezen aan kosten voor het levensonderhoud.

(ns)

Meer