Aantal overvallen in België ligt drie keer hoger dan Europees gemiddelde: waarom is dat goed nieuws?

Uit cijfers van Eurostat blijkt dat nergens in Europa meer overvallen worden gepleegd dan in België. Dat aantal ligt zelfs drie keer hoger dan het Europees gemiddelde. Vreemd genoeg gaat er goed nieuws schuil achter dit opmerkelijk cijfer, merken de kranten van Mediahuis op.

De cijfers van Eurostat zijn gebaseerd op de periode tussen 2017 en 2019. Daaruit blijkt dat er in ons land jaarlijks 146 overvallen per 100.000 inwoners worden geregistreerd. Dat is het hoogste cijfer van de Europa. Sterker nog, het Belgische cijfer ligt drie keer hoger dan het Europees gemiddelde. Spanje en Portugal vervolledigen de top 3. In die landen is er sprake van respectievelijk 134 en 108 geregistreerde overvallen per 100.000 inwoners. Binnen de Europese Unie is Hongarije op dat vlak de beste leerling van de klas. Daar komen slechts 7 geregistreerde overvallen per 100.000 inwoners voor.

Buiten de Europese Unie komen de minste geregistreerde overvallen voor in Albanië. In dat land zijn er slechts 5 geregistreerde overvallen per 100.000 inwoners.

Dark number

Toch gaat er achter het opmerkelijke Belgische cijfer goed nieuws schuil. Marc Cools, hoogleraar criminologie aan de UGent, merkt in een interview met de kranten van Mediahuis op dat het over geregistreerde overvallen gaat. “Dit gaat dus niet over het aantal overvallen dat werkelijk plaatsvindt, maar het aantal overvallen dat geregistreerd wordt. En dat is een groot verschil”, klinkt het.

Hij spreekt daarbij van een “dark number”. Daarmee wordt verwezen naar criminele feiten die wel degelijk voorkomen, maar niet worden geregistreerd. Die gegevens worden dan ook niet opgenomen in de statistieken. Dat betekent dus dat we massaal overvallen aangeven bij de politie. Voorts toont dat aan dat de politie het misdrijf serieus neemt, het registreert en dus doorstuurt.

Betere misdaadbestrijding

Volgens Cools is het hoge cijfer ook het gevolg van een betere misdaadbestrijding. “Zo is de afgelopen twintig jaar het aantal bankovervallen en overvallen op waardetransporten enorm gedaald, als gevolg van een betere beveiliging”, klinkt het. “Bankovervallers zoeken dan een andere weg en komen terecht in nachtwinkels, benzinestations en op straat. De pakkans is er kleiner, maar omdat ook de buit kleiner is, slaan ze vaker toe.”

Nog een positief punt: het aantal overvallen in ons land neemt af. In 2010 waren er nog 220 overvallen per 100.000 inwoners.

(lp)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.