Aantal abortussen in China groter dan volledige Amerikaanse bevolking

[PICTURE|sitelpic]In China zijn de voorbije 40 jaar meer dan 330 miljoen abortussen uitgevoerd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie voor Gezondheid, waarover de Taipei Times bericht.

De abortussen zijn een gevolg van de één-kindpolitiek die eind jaren zeventig van vorige eeuw werd geïntroduceerd. Volgens de cijfers zijn sinds 1971 ruim 336 miljoen abortussen uitgevoerd. Dat is een groter aantal dan de volledige Amerikaanse bevolking. Daarnaast werden ook nog 196 miljoen sterilisaties uitgevoerd.

De Chinese overheid gaat er van uit dat zonder de geboortebeperking er vandaag 30% meer dan de huidige 1,3 miljard Chinezen op aarde zouden zijn.  Ter vergelijking: in de VS, waar 315 miljoen mensen wonen zouden sinds 1973 ruim 50 miljoen abortussen zijn gepleegd.

Economen vrezen dat China de volgende jaren in demografische problemen terechtkomt omdat de verouderende bevolking afhankelijk wordt van een te klein aantal jongeren in het land.

De één-kind-politiek van China en de voorkeur voor jongens – de zogenaamde meisjesholocaust -heeft ook geleid tot een ratio van 118 mannen voor elke 100 vrouwen, wat betekent dat binnen twintig à 25 jaar één vijfde van de Chinese mannen onmogelijk een bruid zullen vinden.

Verwacht wordt dat het land over afzienbare tijd van de één-kind-politiek zal afstappen. Specialisten dringen daar al langer op aan en stellen voor die te vervangen door een twee-kind-politiek.