Aanhoudende droogte doet steeds meer landen naar technologie grijpen om een beetje regen te krijgen

Aanhoudende droogte doet steeds meer landen naar technologie grijpen om een beetje regen te krijgen
(Robert Nemeti/Anadolu Agency via Getty Images)

Wolken zaaien om regen te veroorzaken is niet langer sciencefiction, noch een luxe voor rijke landen. In Mexico is het zelfs het belangrijkste wapen van de regering geworden in de strijd tegen een droogte die al verschillende honderden mensen het leven heeft gekost. Toch blijft het voorlopig een onbewezen technologie.

Waarom is dit belangrijk?

Het besef dringt niet altijd tot ons door, maar grote delen van de wereld worden geconfronteerd met ongekende droogtes. Dit geldt voor heel Zuid-Europa, waar vooral Spanje bezorgd is om zijn olijfbomen en groenteteelt. Maar ook voor Thailand, waar het watertekort de regering heeft gedwongen om de rijstteelt dit jaar te beperken. In deze context dringt klimaattechniek zich steeds vaker op als oplossing.

In het het nieuws. Tot nog toe waren het vooral China en de Golfstaten die bekend stonden om de manipulatie van het weer. Maar nu is het Mexico dat, gedwongen door de droogte, kiest voor controversiële technologieën om regen te veroorzaken.

Wolken bombarderen

De technologie. Het zaaien van wolken houdt in dat verschillende stoffen op een wolkendek worden verspreid om regen te veroorzaken. Bijvoorbeeld worden kristallen van zilverjodide gebruikt waarop waterdruppeltjes kunnen condenseren, waarna het gewicht van deze druppeltjes uiteindelijk tot plotselinge neerslag leidt.

  • Wolken zaaien blijft omstreden en is verre van een wondermiddel. Allereerst moeten er al wolken aanwezig zijn op het beoogde gebied om enig effect te kunnen genereren. In geval van droogte zijn wolken vaak ver te zoeken.
  • Bovendien is het moeilijk om het daadwerkelijke effect van het zaaien te bestuderen: men kan nooit met zekerheid zeggen dat de regen daadwerkelijk te danken is aan deze methode. Ook is er nog geen consensus in de wetenschappelijke wereld over de mogelijke toxiciteit van de gebruikte stoffen.
  • Verder kent het gebruik niet onbelangrijke risico’s: in 2021 heeft Dubai de methode getest door elektrische impulsen via drones te gebruiken. Een gebruik dat minder vervuilend zou werken omdat er geen deeltjes in de wolken worden vrijgegeven. Met succes, maar de ingreep veroorzaakte overstromingen op verschillende plaatsen in een van de droogste gebieden ter wereld.

Niet enkel een gadget voor rijke landen

Deze technologie bestaat al minstens sinds de jaren 1940, maar de klimaatverandering en frequente droogtes in landbouwgebieden zullen waarschijnlijk leiden tot een toegenomen gebruik ervan. Dat is al zichtbaar in de Verenigde Staten en vooral in China. Ontwikkelingslanden zoals Mexico, die als eerste worden getroffen door klimaatverstoringen, hebben dan ook grote verwachtingen.

  • Vorige maand heeft Mexico de laatste fase van een groot project opgestart. Daarbij worden in 62 gemeenten in het noorden en noordoosten van het land wolken gezaaid om de neerslag te verhogen, zoals gemeld door CNN.
  • Hoewel dit voor Mexico geen primeur is, weerspiegelt het wel een algemene verandering: het opwekken van regen wordt niet langer beschouwd als een eenvoudige nieuwigheid of een luxe voor rijke landen. Voor sommige regio’s wordt het zelfs gezien als een oplossing op middellange termijn, omdat afgelopen maand 40 procent van het Mexicaanse grondgebied werd getroffen door droogte. De voorbije vier maanden zouden zelfs 249 mensen zijn omgekomen door de droogte in het land.
  • Het is echter overdreven om deze technologie als een wondermiddel te beschouwen. Het kan nooit woestijnen in vruchtbare gronden veranderen. Wel denken de voorstanders ervan dat het deel kan uitmaken van de oplossing.
  • De Mexicaanse regering beweert dat dankzij deze methode de neerslag in het land met 40 procent is verhoogd, al worden deze cijfers niet bevestigd door wetenschappers.
  • Er lopen experimenten, ook in de Verenigde Staten, met oog op de toekomst. Zo wil men bijvoorbeeld proberen in de winter meer sneeuwval op bergen te veroorzaken om de voorjaarsregens te stimuleren. (ddw/as)
Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.