Aandeel Apple duwt Dow Jones lager

De Dow Jones Industrial Average lijdt zijn eerste verlies in zes dagen omdat het aandeel Apple 0,8 procent lager gaat. Investeerders nemen hun winst, nadat het aandeel de voorbije dagen meer dan 8 procent steeg. De S&P 500 zet een nieuw record neer en ook de techbeurs Nasdaq gaat alweer hoger.

De Dow Jones voerde een reeks wijzigingen door. Pfizer, ExxonMobil en Raytheon moeten plaatsruimen voor Salesforce, Amgen en Honeywell. De herschikking van de sterindex komt er naar aanleiding van de aandelensplitsing van technologiegigant Apple. Die reduceert het aandeel van technologie in de index. Die actie zet de Dow Jones een beetje op zijn kop, want de techsector zou te weinig wegen in de index om de balans goed te houden.

De Dow Jones weegt bedrijven op basis van hun prijs per aandeel. Als een aandeel dus 500 dollar kost, weegt dat vier keer meer in de index dan wanneer het 125 dollar kost. Door de softwaremaker Salesforce toe te voegen moet dat probleem van de baan zijn. Naast Apple ging ook het aandeel Boeing 2 procent lager.

De Nasdaq gaat wel 0,75 procent hoger, met winsten voor Facebook (+3 procent) en ook Amazon, Alphabet en Microsoft (+1 procent). Ook de S&P 500 zet met een winst van 0,36 procent een nieuw record neer.

Consumentenvertrouwen daalt

Investeerders reageerden gemengd op het dalende consumentenvertrouwen. Uit cijfers van de Conference Board die deze ochtend werden vrijgegeven bleek dat het consumentenvertrouwen daalde van 91,7 in juli tot 84,8 deze maand. In juli werden wel meer nieuwe eengezinswoningen in de VS verkocht dan een maand eerder, bleek uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel vrijgaf.

De olieprijs blijft stijgen. Een vat Brent-olie kost dinsdagavond 45,94 dollar, een stijging van 1,8 procent en zijn hoogste prijs in 5 maanden. Goud levert een kwart procent in. Voor een troy ounce goud (31 gram) moet nog maar 1.934 dollar worden betaald. De euro noteert 0,4 procent hoger dan 24 uur eerder en kost nu 1,183 dollar. De bitcoin tenslotte levert 3,7 procent in. Voor de cryptomunt moet 11.299 dollar worden betaald.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20