Het aandeel van de biergigant AB InBev heeft tijdens de zomermaanden veel terrein moeten prijsgeven. Het aandeel is sinds midden juni, het hoogtepunt van de koers dit jaar, met ruim 20 procent gezakt. Er zijn verschillende redenen waarom het aandeel momenteel zwak presteert.
Midden juni zag de toekomst er rooskleurig uit voor beleggers met aandelen van AB InBev in hun portefueille. De koers was op 15 juni gestegen tot 65,3 euro, het hoogste punt van 2021. Het aandeel leek dan ook grotendeels te zijn hersteld van de coronacrisis, maar wat volgde was de ene koersdaling na de andere. De koers is intussen gedaald tot 50,3 euro, oftewel een daling van 23 procent sinds het hoogtepunt eerder dit jaar.
Teleurstellende kwartaalcijfers
Een eerste mokerslag kwam er bij de bekendmaking van de resultaten van het tweede kwartaal. Het waren de eerste kwartaalcijfers onder leiding van de Braziliaan Michel Doukeris. Hij volgde op 1 juli de voormalige topman Carlos Brito op. Uit de kwartaalresultaten bleek dat de biergigant tijdens het tweede kwartaal meer bier had verkocht, maar dat er minder winst werd gerealiseerd. Dat heeft ertoe geleid dat de koers tussen eind juli en eind augustus verder is gezakt van 58 naar 52,4 euro, oftewel een verlies van 9,8 procent.
Volgens De Tijd was AB InBev het slechtst presterende aandeel van de Bel20 tijdens de zomermaanden. Tijdens juli en augustus is het aandeel met 16 procent gezakt.
Verkoopadvies van JPMorgan
Op 2 september was de Amerikaanse zakenbank JPMorgan verantwoordelijk voor een verdere koersdaling. De bank heeft toen het advies voor het aandeel veranderd naar ‘verkopen’ en hanteert sinsdien een koersdoel van 48 euro. JPMorgan is de tweede onheilsprofeet na SocGen die magere tijden voorspelt voor de bierreus. Het merendeel van de analisten, 18 in totaal, hanteert wel nog een koopadvies. 13 anderen opteren voor houdadvies.
Volgens Celine Pannuti, een analist bij JPMorgan, houdt de markt veel te weinig rekening met de kosteninflatie waar AB InBev mee te maken heeft. Een korf met de voornaamste basisgrondstoffen zal volgens een grondstoffentracker van JPMorgan tegen eind 2022 met 27 procent toenemen. De advieswijziging van JPMorgan was donderdag verantwoordelijk voor een koersdaling van 2,5 procent.
Impact van een tabaksproducent
En er lijkt nog meer slecht nieuws om de hoek te lonken voor beleggers met aandelen van AB InBev in hun portefeuille. Altria, een van ’s werelds grootste tabaksproducenten, heeft nog een aandelenpakket van de biergigant in handen die het erfde van de verkoop van Miller Brewing. De tabaksproducent heeft toen zo’n 185 “geblokkeerde” aandelen gekregen, oftewel een belang van 9,4 procent. Later heeft Altria het belang verder verhoogd tot 10 procent.
Het bedrijf kan dat geërfde aandelenpakket vanaf oktober van de hand doen. De vrees bestaat dat Altria dat ook zal doen. Dat heeft eveneens de koers de afgelopen maanden onder druk gezet. Het hielp natuurlijk niet dat het bedrijf in juli aankondigde dat het zijn wijnafdeling verkocht voor 1,2 miljard dollar om zich meer toe te spitsen op de tabaksproducten.
Lees ook: AB InBev wil Heineken verslaan als grootste brouwer van Nederland
(evb)