Key takeaways
- Personen met niet-Belgisch klinkende namen krijgen te maken met aanzienlijk langere wachttijden voor registratie.
- Het parket onderzoekt mogelijke inbreuken op de antiracismewetgeving met betrekking tot Aalters inschrijvingsbeleid voor inwoners.
- Audit Vlaanderen voert een forensisch onderzoek uit naar de afhandeling van de bevolkingsinschrijvingen in Aalter.
De gemeente Aalter wordt aan de tand gevoeld over haar bevolkingsregistratiebeleid, met beschuldigingen van discriminerende praktijken. Zowel het gelijkekansencentrum Unia als het federale migratiecentrum Myria hebben hun bezorgdheid geuit over de mogelijke schending van antiracismewetten.
Uit een recent onderzoek van Pano en uit berichten in De Morgen bleek dat personen met niet-Belgisch klinkende namen aanzienlijk langere wachttijden hadden voor registratie in het bevolkingsregister van Aalter, tot negen keer langer. Dit wijst op een systematische praktijk om personen van buitenlandse afkomst te onderwerpen aan bijkomende kwaliteitscontroles voor ze domicilie mogen kiezen. Dit meldt Belga.
Mogelijke inbreuken op de antiracismewetgeving
Het parket is een onderzoek gestart naar mogelijke inbreuken op de antiracismewetgeving. Audit Vlaanderen is ook een forensisch onderzoek gestart naar de afhandeling van de bevolkingsinschrijvingen in Aalter.
De klacht van Unia, ingediend bij het parket, noemt de systematische vertragingen en de extra kwaliteitscontroles van woningen voor personen met niet-Vlaams klinkende namen als mogelijke bewijzen van discriminatie. Myria bevestigt deze bezorgdheid en stelt dat de wettelijke registratieprocedures in veel gevallen niet werden gevolgd.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!