Volgens documenten die werden ingekeken door persagentschap Bloomberg is voetbalclub AA Gent op zoek naar een overnemer.
In het nieuws: Geïnteresseerde partijen zouden een “unieke kans om een iconische, stabiele en goed beheerde Belgische topvoetbalclub over te nemen” krijgen, staat volgens Bloomberg te lezen in de documenten.
- Zowel AA Gent als Tifosy, de maatschappij die de zaak regelt, hebben de verkoop nog niet officieel aangekondigd.
- Wel is al langer bekend dat het duo dat de club vandaag de dag leidt, Ivan De Witte en zijn rechterhand CEO Michel Louwagie, op zoek is naar kopers. Er zouden al verschillende vermogenden in het Gentse zijn die aandelen onder tafel hebben aangeboden.
- Vorige maand liet De Witte nog in de podcast De Tribune weten dat er al “interessante opties” waren, maar dat hij “niet zomaar de eerste de beste instantie” zou toestaan aandelen te kopen.
- De Witte bezit zelf 25 procent van de aandelen. Louwagie heeft 15 procent in handen. Een aantal bestuurders van de club bezitten nog eens 40 procent. Ten slotte is 20 procent in handen van de stad Gent en leden van de vroegere vzw.
- Er zou gezocht worden naar een koper die, naast de inkoop van een deel van de aandelen, ook meteen het kapitaal van AA Gent kan opkrikken. Het zou niet gaan om iemand die de volledige club moet overnemen.
Mag dat wel?
Toch opmerkelijk: De Gentse schepen van Sport, Sofie Bracke (Open Vld), liet in 2022 al weten dat een verkoop van de aandelen niet zomaar mogelijk is. Dat berichtten de kranten van DPG Media.
- AA Gent is een cvba, een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid met een sociaal oogmerk. Daardoor zijn allerlei voorwaarden verbonden aan de aandelen.
- Volgens de statuten van de cvba zou het dan ook niet mogelijk zijn om de aandelen te verkopen. Daarin staat immers het volgende: “Noch bij uittreding, noch bij uitsluiting kan, ongeacht de categorie van aandelen, de waarde van een scheidingsaandeel worden uitbetaald. Terugnemingen van of op aandelen zijn, ongeacht de categorie van aandelen, uitgesloten.”
- In februari vorig jaar zei de schepen echter het volgende: “Het zijn eigenlijk Monopoly-aandelen, die bij de overgang van een vzw naar een cvba-so zijn uitgedeeld zonder dat daar een kapitaalinbreng aan verbonden was. Het zou markant zijn als er hierop nu wel op de een of andere manier gecasht zou worden.”
- De Witte en Louwagie zouden volgens verschillende Belgische media wel op een compensatie rekenen indien ze aandelen verkopen.
- Woordvoerders van AA Gent, Tifosy en het kabinet van Bracke waren niet meteen bereikbaar voor commentaar.
Ook genoteerd: Op sociale media reageerde burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) al op het nieuws. “Voor ons als Stad is het zeer belangrijk dat de sterke lokale verankering en het sociale aspect van de club met o.a. de KAA Gent Foundation niet verloren gaat. Daarom vragen we aan de club om nauw betrokken te blijven bij de verdere plannen. We willen absolute garanties dat die lokale verankering behouden blijft bij de verkoop of participatie in de club.”