Dit jaar hebben de aandelenbeurzen wereldwijd 2.097 nieuwe bedrijven kunnen registreren. Dat betekende een stijging met 51 procent tegenover vorig jaar. De betrokken bedrijven haalden met de operaties in totaal een bedrag van 402 miljard dollar op. Dat was 81 procent meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van analist Refinitiv.
In deze statistieken is geen rekening gehouden met Special Purpose Acquisition Companies (SPACs). Wanneer deze activiteit toch wordt ingecalculeerd, loopt de totale opbrengst van de introducties volgens analist Dealogic op tot 594 miljard dollar.
Grotere risicobereidheid
“De beursintroducties hebben dit jaar een nieuw recordbedrag opgeleverd”, merken de analisten op. “Daarbij konden ze meedrijven met de beursrally’s, lage rentetarieven en de heropening van de economieën door de lancering van de coronavaccins.”
“Dat alles creëerde bij vele beleggers een grotere risicobereidheid. Er kon dan ook van een euforische kapitaalmarkt gewag worden gemaakt.”
De analisten merken op dat een aantal van die operaties een goede uitkomst hebben gekend. “Wie in januari intekende op de introductie van kredietverstrekker Affirm heeft zijn inzet meer dan verdubbeld, terwijl de index S&P 500 een gemiddeld rendement van 25 procent opleverde”, erkennen de analisten.
“Vaak bleven de beleggers echter teleurgesteld achter. De aandelen van de Zweedse veganistische melkproducent Oatly Group zijn sinds zijn introductie in mei met 53 procent gedaald. De Britse maaltijdbesteller Deliveroo heeft sinds zijn beursgang in maart 46 procent verloren.”
“In de Verenigde Staten moesten de nieuwe aandelen sinds hun introductie een gemiddelde achteruitgang met 8 procent melden. Dat is beduidend slechter dan de gemiddelden die de bedrijven uit de S&P 500 lieten optekenen.”
Technologie en gezondheidszorg
De belangrijkste sectoren voor nieuwe beursintroducties waren technologie en gezondheidszorg. Er werden dit jaar 426 technologiebedrijven gelanceerd, terwijl de gezondheidszorg op 332 introducties kon rekenen. Samen vertegenwoordigden deze twee sectoren bijna 42 procent van de totale opbrengsten van de wereldwijde beursintroducties.
Een opmerkelijk debuut was er voor autobouwer Rivian, die in november met zijn beursdebuut een bedrag van meer dan 12 miljard dollar ophaalde. Daarmee was Rivian de grootste Amerikaanse beursintroductie sinds de Alibaba zeven jaar geleden.
Andere grote beurintroducties dit jaar waren het Chinese online videobedrijf Kuaishou Technology (5,4 miljard dollar) en de Zuid-Koreaanse online handelaar Coupang (4,6 miljard dollar).
James Fleming, beursanalist bij Citigroup, werpt op dat beursintroducties dit jaar een echte piek hebben laten optekenen. “Het is onwaarschijnlijk dat de cijfers van dit jaar snel zullen worden herhaald”, voert hij aan.
Regelgevers
SPACs, die vooral in New York een sterke activiteit lieten optekenen, haalden dit jaar in totaal ongeveer 160 miljard dollar. Daarmee verrtegenwoordigde de sector 28 procent van de totale opbrengsten die beursintroducties in de Verenigde Staten dit jaar hebben opgeleverd.
“De sector heeft dit jaar een rit op een rollercoaster gemaakt”, betoogt Eddy Molloy, beursanalist bij Morgan Stanley. “In het begin van het jaar kon bij investeerders een echt enthousiasme worden opgemerkt, maar dat bleek door de slechte rendementen al snel in teleurstelling om te slaan. Maar de SPACs gaan niet weg.”
De analisten merken op dat ook de pijplijn met introducties voor het eerste kwartaal volgend jaar veelbelovend oogt. Onder meer het socialemediaplatform Reddit, het transportplatform Via, softwaremaker Cohesity en investeerder TPG Capital hebben tijdens die periode hun beursdebuut gepland.
Maar de meeste analisten erkennen dat de pieken van de voorbije periode volgend jaar wellicht niet meer zullen worden gehaald, vooral wanneer de aandelenmarkten inboeten onder invloed van inflatie en andere economische zorgen aan kracht inboeten.
Daarnaast wordt er ook op het strenger optreden van de regelgevers, zowel in de Verenigde Staten als in China, gewezen.
(am)