De Federal Reserve heeft donderdag een verdere verstrakking van het geldbeleid aangekondigd. Daarenboven signaleerden de bestuurders van de Federal Reserve dat ze de basisrente drie keer willen optrekken in 2022. Beleggers zijn doorgaans als de dood voor een renteverhoging, maar deze keer reageerden ze positief op de beleidsbeslissing van de Amerikaanse centrale bank.
Hoge inflatie jaagt beleggers (momenteel) meer schrik aan dan renteverhogingen
Waarom is dit belangrijk?
De Federal Reserve streeft naar een inflatie van gemiddeld 2 procent. De afgelopen jaren zat de Amerikaanse inflatie onder dat niveau. Daarom kocht de Amerikaanse toezichthouder tot nu toe schuldpapier op om de langetermijnrente laag te houden en zo de inflatie aan te zwengelen. Ook het hanteren van een lage beleidsrente droeg daartoe bij. Nu de inflatie hoge toppen scheert, gooit de Fed het roer om.Zoals verwacht heeft Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, een verdere verstrakking van het geldbeleid aangekondigd. De Amerikaanse centrale bank had tijdens de vorige vergadering al beslist om het opkoopbeleid af te bouwen met 15 miljard dollar per maand. Die inspanning wordt nu verdubbeld. De Fed gaat vanaf januari de obligatieaankopen met 30 miljard per maand verminderen. Daardoor zal het opkoopprogramma in maart aflopen in plaats van in juni.
Drie renteverhogingen in 2022
Voorts signaleerden de bestuursleden van de Federal Reserve dat ze de basisrente tot drie keer willen optrekken in 2022. De markt rekende op twee renteverhogingen. In 2023 volgen normaal nog eens drie renteverhogingen. Zo’n beslissing jaagt de beleggers in een normale situatie schrik aan, maar deze keer werd de toelichting van Powell op gejuich onthaald. In aanloop naar de rentevergadering woensdag noteerde de belangrijkste Amerikaanse indexen in het rood. Maar daar kwam verandering in na de toespraak van Powell.
De Dow Jones sloot de beursdag 1,1 procent in het groen af en de S&P500 won 1,6 procent. Zelfs de techbeurs Nasdaq schoot 2,2 procent hoger. De techbedrijven delen doorgaans het zwaarst in de klappen wanneer er een renteverhoging aan de horizon lonkt. Dat komt omdat de beurskoersen van heel wat techbedrijven gestoeld zijn op de verwachte winsten in de toekomst. Hogere schulden, als gevolg van een toegenomen rente, knibbelen aan die winsten.
De Federal Reserve heeft ook de kerstrally op de Europese beurzen nieuw leven ingeblazen. De Bel20 is de handelsdag 1,7 procent hoger gestart. De Eurostoxx50 schoot 1,5 procent hoger.
Ten strijde tegen hoge inflatie
De eerste beursreacties lijken erop te wijzen dat de hoge inflatie de beleggers momenteel meer schrik aanjaagt dan de nakende renteverhogingen in 2022. De markt verwacht dat de Fed erin zal slagen de hoge inflatie efficiënt te bekampen zonder dat het de economische groei in gevaar brengt.
Seema Shah, hoofdstrateeg van Principal Global Investors, zei aan Bloomberg dat zes renteverhogingen in twee jaar veel lijken. “Maar vergeleken met vroegere verhogingscycli hebben we er voorlopig vertrouwen in dat de Amerikaanse economie dat aankan. Niet alleen dat, het is nodig voor de Amerikaanse inflatie”, klonk het.
“Nu heb ik gezien hoe hoog de rente gaat en hoe snel dat gaat gebeuren. De onzekerheid is uit de markt gehaald. Beleggers kunnen nu al hun aandacht richten op winst, marges en groei”, zei Jim Caron, een hoofdstrateeg bij Morgan Stanley Investment Management, in een reactie aan CNBC.
Volgens Sam Stovall van CFRA Research hadden de markten verwacht dat de Federal Reserve nog strenger zou optreden. “De veronderstelling is dat het rentebesluit grotendeels verdisconteerd was in de aandelenverwachtingen. Omdat de Fed niet nog agressiever was, sloegen beleggers een zucht van verlichting en stegen de koersen, althans voorlopig”, luidt zijn redenering.
Vandaag is het overigens de beurt aan de Europese Centrale Bank en de Bank of England.
(am)