Inflatie in VS blijft records breken: prijsstijging torent met 6,8 procent op hoogste peil sinds 1982

De consumentenprijzen in de VS bereikten in november weeral nieuwe hoogtes. Met een prijsstijging van 6,8 procent klom de Amerikaanse inflatie naar zijn hoogste niveau sinds juni 1982. Naar alle verwachtingen zal de Federal Reserve bij de laatste rentevergadering van het jaar beslissen om nog harder op de monetaire rem te gaan staan.

In november lagen de prijzen van de Amerikaanse consumptiegoederen 6,8 procent hoger dan een jaar geleden. Daarmee is een nieuw inflatierecord gebroken, in oktober lag de jaarlijkse inflatie nog op 6,2 procent. Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid zijn tussen oktober en november de prijzen met 0,8 procent gestegen.

Wake-up call voor Federal Reserve

Naar alle verwachtingen zal de Federal Reserve hierdoor zijn stimulusprogramma nog verder afbouwen. De Amerikaanse centrale bank koopt namelijk maandelijks obligaties op om de langetermijnrente zo laag mogelijk te houden. Daarmee wil de toezichthouder de economie een extra stimulus geven, maar de recordinflatie van de afgelopen maanden doet Fed-voorzitter Jerome Powell wakker schieten.

Vorige week kondigde Powell al aan dat de tijd rijp was om het opkoopprogramma af te bouwen. Maandag werd bekendgemaakt dat de Federal Reserve de afbouw van dat stimulusprogramma zou verdubbelen tot 30 miljard dollar per maand. De Federal Reserve hield lang vol dat de hoge inflatie slechts een tijdelijk fenomeen zou zijn. Nu nemen de zorgen steeds meer toe dat de prijzen nog tot diep in 2022 zullen blijven stijgen.

De kerninflatie, die gecorrigeerd is voor voedsel- en energieprijzen, bedroeg in oktober 0,5 procent op maandbasis. Op jaarbasis kwam de kerninflatie uit op 4,9 procent, wat overeenkomt met de verwachtingen van economen.

Energieprijzen en economische groei

Dat de inflatie maand na maand records blijft breken, heeft veel te maken met de stijgende energieprijzen en de economische relance na de coronacrisis. In november zijn de energieprijzen met 3,5 procent gestegen in vergelijking met oktober.

Door de economische heropleving en toegenomen vraag na de coronacrisis kampen veel producenten met grondstoftekorten en zit de distributieketen vast. Handelaars zien zich daardoor genoodzaakt de prijsstijgingen door te rekenen aan de consumenten, daarom stijgen de prijzen in de supermarkten nu al maanden op rij.

Over heel de wereld breken de inflatiecijfers records. De verschillende centrale banken van de grootste economieën zoeken naar de juiste manier om te vermijden dat de inflatie verder ontspoort. In België lopen momenteel discussies of een indexsprong nodig is. De Belgische lonen stijgen namelijk automatisch mee met de inflatie, werkgevers deinzen echter terug voor de toegenomen arbeidskosten en waarschuwen voor een loon-prijsspiraal.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.