Het was iets waar Belgische beleggers al jaren naar uitkeken: een eigen beursnotering voor DEME, een van de grootste baggergroepen ter wereld. Moedergroep CFE, in essentie een bouwgroep, maakte bekend dat de tijd rijp is voor zijn paradepaardje om op eigen benen te staan.
De beursgenoteerde bouwgroep CFE kondigde donderdag aan zich op te splitsen in twee genoteerde bedrijven, door dochterbedrijf DEME te verzelfstandigen als apart beursgenoteerd bedrijf. Daarmee komt eindelijk de droom uit van de vele beleggers die graag in DEME willen investeren, zonder de “ruis” van CFE’s bouwactiviteiten.
DEME, goed voor 5.200 werknemers, is een van de grootste baggerbedrijven met wereldwijde activiteiten en is onder meer en veelgevraagde partner voor windmolenparken op zee. De bouwbedrijven van CFE zijn vooral in België, Luxemburg en Polen actief.
Logische scheiding
“De aankondiging van vandaag is iets waar beleggers lang op hebben gewacht, aangezien de splitsing de werkelijke waarde van DEME zal ontsluiten, vooral in de huidige marktomgeving waarin duurzaamheid een steeds belangrijker thema wordt”, schrijven de analisten van KBC Securities in een eerste reactie. Ze noemen de operatie “de kroniek van een aangekondigde scheiding”.
Het wereldwijd actieve DEME is goed voor meer dan twee derde van de omzet van CFE. Maar de moedergroep zegt dat het steek houdt om haar sterkhouder een eigen koers te laten varen als autonome beursgenoteerde vennootschap met een eigen bestuur.
“Aangezien DEME en CFE op verschillende segmenten en in verschillende geografische markten actief zijn, elk met onderscheiden strategische prioriteiten, meent de raad van bestuur dat het in het belang van alle betrokkenen is om over te gaan tot de volgende stap en de groep in twee delen te splitsen”, zegt CFE in de aankondiging.
Ackermans & van Haaren
De grote aandeelhouders van CFE, de Antwerpse holding Ackermans & van Haaren en de Franse bouwgroep Vinci, zeggen de splitsing “uitdrukkelijk te steunen”. Ackermans & van Haaren zal van beide genoteerde vennootschappen de meerderheidsaandeelhouder blijven met een belang van telkens 62 procent.
Het is wel nog even wachten op DEME’s beursdebuut als autonoom bedrijf, want CFE zegt de transactie te willen afronden “in de zomer van 2022”.
(lb)