Interessant voor de liefhebbers van institutionele spitstechnologie: Servais Verherstraeten (CD&V), fractieleider in de Kamer, en Nathalie Muylle (CD&V), oud-minister van Werk, hebben een voorstel klaar in de Kamer om zelf een ministaatshervorming te doen.
- Die gaat niet in de richting van een ‘sterkere federale staat’ of zelfs een ‘arbiter die op het eind kan beslissen’, zoals coalitiepartners Open Vld en Groen bepleiten, maar eerder in tegenoverstelde zin.
- Want de CD&V’ers willen net het zogenaamde ‘assymetrisch beleid’ mogelijk maken, waarbij federale wetten worden aangepast aan wat de deelstaten graag willen voor zichzelf. Daarbij denken ze concreet aan twee dossiers, niet toevallig diegene waarvoor CD&V ook in de Vlaamse regering bevoegd is: Werk en Gezondheidszorg.
- “Wij wachten niet op een staatshervorming in 2024 om hefbomen te creëren voor beleid op maat van de deelstaten”, zo zegt Verherstraeten aan De Standaard. Concreet willen ze een procedure invoeren, waarbij de regio’s een verzoekschrift indienen, en dat de federale premier slechts drie maanden heeft voor hij moet beslissen. Het is een stok achter de deur om te zorgen dat dit soort voorstellen niet eeuwig stof ligt te vergaren.
- De zaak is erg concreet voor Hilde Crevits (CD&V), die als minister van Werk in de Vlaamse regering graag wat eigen beleid zou voeren, onder meer rond activering, en vrijwilligerswerk, en rond stages, maar blijft het federale niveau met de voeten slepen. Dat zou, als het duo Kamerleden hun wetsvoorstel erdoor komt, dan niet meer kunnen.
- Tegelijk is het dus een interessante test om te zien of CD&V het fiat krijgt van de andere Vivaldi-partijen in de Kamer. Verherstraeten gelooft van wel: “Het (federale) regeerakkoord is gebaseerd op samenwerking tussen de verschillende entiteiten. Ons voorstel is daarvan een toepassingsvoorbeeld”, zo stelt hij. Afwachten of onder meer de liberalen en groenen dat ook zo zien.
- CD&V heeft in de Vivaldi-ploeg de minister van Institutionele Hervormingen, Annelies Verlinden. Zij moet samen met de MR de nieuwste staatshervorming voorbereiden. Maar voorlopig zit dat dossier niet in een stroomversnelling.