Een levenspartner kiezen is de belangrijkste beslissing die we in ons leven nemen. Toch hebben velen onder ons het daar moeilijk mee, want volgens cijfers van Statbel en de Universiteit Antwerpen is een op elke drie huwelijken dat in het jaar 2000 werd gesloten al gesneuveld.
Zitten dating-apps daar voor iets tussen? Waarschijnlijk wel, want hun algoritmes zijn onverschillig voor sociale interesses en bevoordelen de maatschappelijke hiërarchie van bevalligheid. Dating-apps sorteren potentiële partners in een kleine groep van bevoordeelden en een grote groep van niet-bevoordeelden. Op Tinder vecht de onderste 80 procent (qua aantrekkelijkheid) van de mannelijke gebruikers om de onderste 22 procent van de vrouwen. De 78 procent meest aantrekkelijke vrouwen vechten om de 20 procent meest aantrekkelijke mannen.
Misschien is er ook iets mis met het huwelijk zelf. Een door de mens be-dachte constructie die samenleven legaal en sociaal wilde regelen, eens de landbouw het concept van ‘eigendom’ had geïntroduceerd en ervoor zorgde dat sommige mensen eten hadden en anderen niet. Maar ‘tot de dood ons scheidt’ verhindert natuurlijke vormen van expansie.
Was een huwelijk eeuwenlang een economisch en sociaal arrangement dat financiële veiligheid moest garanderen, dan lijkt het zijn beste tijd te hebben gehad. We scheiden vaker (1 op 3 vandaag tegen 1 op 10 in de jaren 1960) en ook sneller (1 op 5 na acht jaar huwelijk vandaag tegen 1 op 5 na 15 jaar in 1980).
Het huwelijk onderging de voorbije decennia in het Westen dan ook ‘een extreme make-over’. ’We scheiden niet langer omdat we ongelukkig zijn, we scheiden omdat we denken dat we gelukkiger kunnen zijn’, vertelde relatietherapeute Esther Perel ons op 18 oktober op ons Business AM | Newsweek-event in een uitverkochte Antwerpse Stadsschouwburg. Want de ononderbroken zoektocht naar liefde blijft de leidraad doorheen elk mensenleven, nu romantiek en liefde in de westerse samenleving religie hebben vervangen als belangrijkste bron van psychisch welzijn.
What else?
Daarnaast hebben we het over:
- Hoe klimaatverandering zich laat gelden in je wijnglas
- Van wie was die bom? Het nooit opgelost ‘Vela-Incident’
- Sextech: revolutie of teloorgang?
- Monogamie, moeilijker dan we toegeven?
In de lifestylebijdrage LUX. hebben we het o.a. over:
- De nieuwe Lynck & CO 01 en hun autodeelsysteem. Is het een waardig alternatief voor de traditionele automerken?
- Een huwelijkscontract afsluiten of niet? Zorg dat je niet bedrogen uitkomt!
- ‘Het leven is aan de rappen’, wordt al eens gezegd. Maar soms moet je ook eens vertragen. We kijken binnen in vakantiehuis ‘House 07’ in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De ideale plek om tot rust te komen.
Waar kun je het nieuwe magazine kopen?
Je leest dit alles en méér in het Newsweek, powered by Business AM, magazine dat bij de betere dagbladhandelaar in de rekken ligt.