Ook deze banken verhogen het prijskaartje van een zichtrekening

Meer en meer banken kondigen aan dat ze op 1 januari het prijskaartje van hun zichtrekeningen optrekken. In totaal hebben al vier financiële instellingen, waaronder de marktleider BNP Paribas Fortis, hun zichtrekeningen duurder gemaakt.

Waarom is dit belangrijk?

Bij het merendeel van de banken moet je een maandelijkse bijdrage betalen voor een zichtrekening. Bij een handvol financiële instellingen kan je nog een gratis zichtrekening openen, maar zo'n rekening gaat doorgaans gepaard met een resem beperkingen.

Bpost bank en BNP Paribas Fortis waren vorige maand de eerste banken om tariefverhogingen op 1 januari 2022 aan te kondigen. We merkten toen al op dat de banken daarbij de zichtrekeningen in het vizier nemen. Verschillende andere banken lijken nu dat voorbeeld te volgen.

Crelan wijzigt tarieven

Crelan verhoogt volgend jaar de jaarlijkse bijdrage voor een klassieke zichtrekening van 24 naar 30 euro. Ook een van de pakketformules, waar onder meer een zichtrekening in zit, wordt duurder. Die prijsverhoging gaat gepaard met een naamswijziging. Zo zal het Economy Pack vanaf volgend jaar Economy Plus Pack heten. Die naamswijziging heeft te maken met de universele bankddienst. Die moet het voor niet-digitale klanten mogelijk maken om aan een schappelijk tarief een beroep te kunnen doen op een aantal traditionele dienstverleningen, waaronder loketverrichtingen.

De maandelijkse bijdrage voor het toekomstige Economy Plus Pack stijgt van 4 naar 4,5 euro. Voor klanten jonger dan 24 jaar blijft het pakket gratis. Coöperatieve aandeelhouders van de bank zien het tarief stijgen van 3 euro naar 3,50 euro per maand. Het prijskaartje van de overige pakketten blijft ongewijzigd.

Ook Deutsche Bank verhoogt het prijskaartje

Deutsche Bank zal vanaf volgend jaar een maandelijkse bijdrage van 5,3 euro vragen voor het DB Account-pakket. Op dit moment betaal je nog 12 euro per trimester. Op maandbasis komt er dus 1,3 euro bij. Sommige klanten bij de bank moeten geen maandelijkse bijdrage betalen. Dat is het geval voor klanten jonger dan 25 jaar, klanten van private en personal banking en klanten met een vermogen van 25.000 euro bij de bank. Voor die laatste groep wordt die grens wel opgetrokken tot 50.000 euro vanaf volgend jaar.

De kans is groot dat nog andere banken in de voetsporen van deze financiële instellingen zullen treden. Veel banken grijpen immers de start van het nieuwe jaar aan om tariefwijzigingen door te voeren.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.