De waarde van de Australische export naar China is met 24% gestegen ten opzichte van een jaar geleden, tot meer dan 180 miljard Australische dollar (135 miljard dollar). Dat blijkt uit de laatste gegevens van augustus, gegoten in een verslag van onderzoeksbureau Oxford Economics. Dat is opmerkelijk, aangezien Australië en China niet de beste vrienden (beweren te) zijn, en de relatie opnieuw een flinke knauw kreeg naar aanleiding van de uitbraak van de coronapandemie.
Handelsruzie, of toch niet? Australiës export naar China gestegen ondanks coronafrictie
Waarom is dit belangrijk?
De betrekkingen tussen de Australië en China zijn vorig jaar sterk verslechterd nadat Australië een oproep steunde voor een wereldwijd onderzoek naar de manier waarop China de initiële uitbraak van Covid-19 had aangepakt. Het is een interessante casus om te zien hoe heet de soep geheten wordt bij internationale relletjes met China.Spanningen tussen de twee landen hebben geleid tot Chinese sancties tegen Australische goederen. Dat varieerde van het heffen van invoerrechten tot het opleggen van andere verboden en beperkingen – die van invloed waren op Australische goederen zoals gerst, wijn, rundvlees, katoen en steenkool. Dat schrijft zakensite CNBC.
“Steeds breekbaar wordende handelsrelatie”
“De steeds breekbaarder wordende handelsrelatie tussen Australië en China was het afgelopen jaar een belangrijk risico voor de vooruitzichten”, merkt Sean Langcake, hoofdeconoom bij Oxford Economics, op aan CNBC. “Er zijn handelsbelemmeringen voor bepaalde producten uit Australië ingesteld en deze zijn gestaag geëscaleerd naarmate de diplomatieke spanningen toenamen.”
Recordhoogte
Maar: ondanks alles heeft de Australische export naar China zich “opmerkelijk goed staande gehouden”, aldus het bedrijf in een nota van 22 oktober.
Uit maandelijkse gegevens blijkt dat de Australische uitvoer naar China in juli een recordhoogte bereikte van 19,4 miljard Australische dollar – een stijging van 72% in vergelijking met een jaar geleden, aldus persbureau Reuters.
Australië is een van de weinige ontwikkelde landen die een handelsoverschot heeft met China, zijn grootste handelspartner.
IJzererts
Hoewel de exportcijfers een sprong voorwaarts laten zien, wordt de stijging vooral toegeschreven aan ijzererts – een grondstof waarvoor China sterk afhankelijk is van Australië.
“De recordhoge ijzerertsprijzen en de sterke vraag naar grondstoffen voor de staalproductie in China verklaren een groot deel van deze sterkte”, aldus Langcake.
Zonder ijzererts is de uitvoer naar China in de meeste categorieën buiten de mijnbouw dit jaar gedaald, aldus Oxford Economics. Het zal geen verbazing wekken dat de zwaarst getroffen goederen ook de goederen zijn die China als doelwit had.
Trend doorbroken
Binnen de voedselexport hebben sommige producten de trend echter doorbroken. Vlees en levende dierlijke producten blijven “stabiel” en gaan ondanks beperkingen naar China, aldus Langcake.
Zwaarst getroffen
Tot de zwaarst getroffen goederen behoren hout, zeevruchten, dranken, eetbare oliën, steenkool, textiel, schoeisel, granen en suiker, aldus nog Oxford Economics.
Australische regeringsfunctionarissen hebben China op de vingers getikt vanwege de handelssancties. In een verklaring aan de Wereldhandelsorganisatie vorige week, zei Australië: “China zegt dat deze acties legitieme handelsoverwegingen weerspiegelen; maar er is steeds meer informatie die aantoont dat de acties van China door politieke overwegingen zijn ingegeven.”
Dinsdag verklaarde de WTO volgens Reuters dat zij heeft ingestemd met de oprichting van een panel om de Chinese rechten op ingevoerde Australische wijn te onderzoeken.
(NS)