Om hun verplaatsingen te betalen kunnen de inwoners van de Russische hoofdstad Moskou voortaan beroep doen op Face Pay, een systeem dat op gezichtsherkenning is gebaseerd. Het stadsbestuur merkt op dat Moskou met Face Pay een wereldprimeur heeft gerealiseerd.
De autoriteiten voeren daarbij aan dat het systeem de stroom van reizigers in de metro, vooral op drukke ogenblikken, gevoelig zal versnellen. Critici hebben echter al onmiddellijk hun bezorgdheid uitgedrukt dat de nieuwe technologie inbreuken tegen de privacy mogelijk zou maken.
Digitale applicatie
De metro van Moskou verwerkt dagelijks meer dan zes miljoen reizigers. Daarmee heeft de stad de drukste metro van heel Europa.
Face Pay is een cashless digitale applicatie – waarbij bovendien ook geen kaarten of smartphones moeten worden gebruikt – om een verplaatsing met de metro van Moskou te betalen. Het systeem is in meer dan 240 metrostations in de Russische hoofdstad ingevoerd.
“Voortaan kunnen alle passagiers hun verplaatsing met de ondergrondse in Moskou betalen zonder nog naar een telefoon, bankkaart of metrokaart te moeten grijpen”, verduidelijkte Sergey Sobyanin, de burgemeester van Moskou, het nieuwe systeem.
Om Face Pay te kunnen activeren moeten de gebruikers zich met hun foto, bankkaart en metrokaart op de mobiele applicatie melden. “Vervolgens hoeven de reizigers slechts naar de camera aan de toegangspoorten van de stations kijken om toegang tot de perrons te krijgen”, merkte Sobyanin nog op.
Het stadsbestuur verwacht dat binnen een periode van drie jaar tot 15 procent van de metropassagiers geregeld op Face Pay beroep zal doen.
“Moskou is de eerste ter wereld die Face Pay op een commerciële schaal introduceert”, voerde Sobyanin nog aan. “De technologie is nieuw en zeer complex.” De burgemeester stipte daarbij aan dat de autoriteiten verder aan de verdere verfijning van het systeem zullen blijven werken.
Het stadsbestuur heeft daarbij beloofd dat de gegevens van de passagiers veilig zullen worden gecodeerd en dat de verzamelde informatie zal worden opgeslagen in datacenters waartoe alleen medewerkers van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken toegang hebben.
Navalny
Activisten hebben echter al alarm geslagen en zeggen zich bezorgd te maken over mogelijke inbreuken tegen de privacy.
“Dit is een gevaarlijke nieuwe stap in het streven van de Russische overheid naar een controle over zijn bevolking”, waarschuwde Stanislav Shakirov, oprichter van Roskomsvoboda, een collectief dat zich inzet voor de bescherming van de digitale rechten en de vrijheid van informatie.
“We moeten volledige transparantie hebben over de manier waarop deze applicatie in de praktijk werkt. Wij komen dichter bij autoritaire landen zoals China, die al massaal van gezichtsherkenning gebruik maken. De metro van Moskou is een overheidsinstelling en alle gegevens kunnen in handen van de veiligheidsdiensten terecht komen.”
Moskou heeft zijn systeem van gezichtsherkenning recent nog verder geperfectioneerd. De Russische hoofdstad heeft nu een netwerk van meer dan 175.000 bewakingscamera’s.
Mensenrechtenactivisten hebben al betoogd dat die camera’s werden gebruikt voor de identificatie van personen die aanwezig waren op demonstraties ter ondersteuning van de opgesloten oppositiepoliticus Alexei Navalny.
“Gezichtsherkenning werd tijdens de Russische lockdown in de lente van vorig jaar ook gebruikt om quarantaines tegen de verspreiding van het coronavirus af te dwingen”, werpen de critici op.
(lb)