China laat klimaatdoelstellingen even varen en roept mijnen op om zoveel mogelijk steenkool te produceren

Nu de winter om de hoek loert, roept de Chinese overheid de mijnen op om zo veel mogelijk steenkool te produceren. Verschillende Chinese regio’s kampten de afgelopen weken al met een energietekort.

China zit met de handen in het haar door het energietekort in eigen land. Het tekort was in sommige Chinese provincies de afgelopen weken zodanig nijpend dat de overheid genoodzaakt was elektriciteit te rantsoeneren tijdens piekuren. Daarenboven moesten sommige bedrijven de deuren sluiten. Morgan Stanley berekende eind september dat 29 procent van de cementindustrie en 7 procent van de aluminiumproducenten de activiteiten moesten staken.

Steenkool produceren

Om iets te doen aan dat tekort heeft de Chinese overheid de mijnen opgeroepen om zo veel mogelijk steenkool te produceren. Die oproep komt er nadat China eerder dit jaar had beslist om de productie te verminderen om zo tegemoet te komen aan de klimaatdoelstellingen. Maar door de toenemende vraag naar energie heeft het land geen andere keus dan opnieuw over te schakelen naar steenkool. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite CNN.

De autoriteiten in Binnen-Mongolië, de op één na grootste kolenproducerende provincie van het land, vroeg eerder deze maand al aan tientallen mijnen om de productie op te voeren. Dat wordt nu dus opgevolgd door een nationale vraag om de productie te verhogen. Er geldt momenteel zelfs een verbod op het sluiten van mijnen.

Volgens China zijn de steenkoolvoorraden sinds eind september gestaag toegenomen. In de noordoostelijke provincies, waar acute tekorten hebben geleid tot stroomrantsoenering, zijn er nu voldoende voorraden om de gezinnen en bedrijven 24 dagen van stroom te voorzien. Dat is een toename met 11 dagen ten opzichte van begin oktober.

Andere maatregelen

De overheid heeft ook nog andere maatregelen genomen om het energietekort weg te werken. Het land heeft de prijs van elektriciteit in de provincies waar er veel vraag naar energie is verhoogd met 20 procent. Bedoeling is om het prijsverschil tussen steenkolen en elektriciteit te verkleinen. De elektriciteitscentrales in China waren namelijk niet bereid hun productie op te voeren wegens de hoge kosten van steenkool. En aangezien Peking de stroomkosten controleert, kunnen de producenten hun prijzen niet zomaar verhogen zonder toestemming van de regering.

De autoriteiten doen ook een beroep op andere vormen van energie om de problemen aan te pakken. De overheid heeft bedrijven die stroom opwekken met behulp van kernenergie, alsmede zonne-, waterkracht- en windturbines gevraagd om stroomonderbrekingen in woongebieden te voorkomen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.