Evergrande is lang niet de enige Chinese vastgoedreus die in de penarie zit. Sinic Holdings en China Properties Group zitten ook met wanbetalingen van meer dan 200 miljoen dollar. Peking probeert de groeiende paniek onder beleggers en schuldeisers in toom te houden. Ondertussen regent het verlagingen van kredietwaardigheid in de Chinese vastgoedwereld.
De ontluikende schuldencatastrofe binnen de Chinese bouwwereld gaat genadeloos door. Steeds meer grote namen binnen de vastgoedwereld komen naar buiten met een enorme schuldenberg en missen deadlines voor astronomische afbetalingen. Evergrande spant nog steeds de kroon, met een totale schuld van 305 miljard dollar. Er zouden echter nog heel wat ongeboekte schulden moeten afbetaald worden.
Nu komen ook andere grote spelers in de gevarenzone. Sinic Holdings waarschuwde er vorige week voor dat het een buitenlandse obligatie van 250 miljoen dollar niet zal kunnen terugbetalen op maandag. De deadline werd inmiddels effectief gemist, weet CNBC.
Vorige week vrijdag moest ook China Properties Group, een projectontwikkelaar met werven in de grootsteden Shanghai, Peking en Kunshan, toegeven dat het een bedrag van 226 miljoen dollar niet bijeen kon krijgen voor de vervaldatum van 15 oktober. Tenslotte miste ook Fantasia Holdings, een bouwbedrijf in Shenzhen, een obligatiebetaling van rond de 206 miljoen dollar.
Kredietwaardigheid in de vuilnisbak
Kredietbeoordelaars staan inmiddels klaar om de Chinese vastgoedwereld opnieuw te treffen met een rondje van degradatie. Deze week zal Evergrande officieel in gebreke gesteld worden als het de rente op een Amerikaanse obligatie niet kan uitbetalen. Het bedrijf moest die schuld betalen tegen eind september, maar kreeg 30 dagen uitstel. Vanuit het kamp van Evergrande blijft het muisstil over de afbetalingen die de afgelopen weken allemaal gemist werden. Als de ratingbureaus de kredietwaardigheid van Evergrande en andere vastgoedkolossen opnieuw negatief bijstellen, zal het nog moeilijker worden om de schuldenberg te overleven.
Chinese vastgoedbedrijven China Aoyuan, Modern Land en Greenland Holding kregen ook al een lagere kredietwaardigheid toegewezen door ratingbureaus S&P Global Ratings en Fitch.
Ondertussen willen de autoriteiten in Peking de gemoederen bedaren. De Chinese centrale bank zei vrijdag dat de risico’s die de Evergrande-crisis begint te vormen “controleerbaar” zijn. Hiermee verwijst het financiële instituut naar het debat onder experten en beleggers dat het spatten van de vastgoedzeepbel in China wel eens kan leiden tot een globale financiële crisis. De Chinese economie, die nauw verweven is met die van de Verenigde Staten en talloze andere regio’s, vertrouwde de afgelopen decennia namelijk op een constante uitbreiding van de vastgoedsector voor een ongeremde groei.
De People’s Bank of China meent echter dat de vastgoedontwikkelaars in staat zullen zijn om hun obligaties af te betalen. Yi Gang, voorzitter van de centrale bank, zei dat de autoriteiten ervoor zullen zorgen dat de problemen van Evergrande zich niet zullen verspreiden naar andere vastgoedreuzen, rapporteert persagentschap Reuters. Toch lijkt dit nu al het geval.
Chinese economie kreunt onder de schuldenberg van Evergrande
Gang gaf tenslotte ook mee dat de Chinese economie het “uitstekend doet”. Maar dat klopt niet volledig, menen een aantal experts. Zo stipt Reuters aan dat een groot aantal Chinese bedrijven wellicht tegen dezelfde risico’s als Evergrande aankijken. Deze problemen worden veroorzaakt door “wanbeheer” in de toplaag van het bedrijf. Dat uit zich bijvoorbeeld in het aangaan van enorme hoeveelheden lokale langetermijnleningen, die door de centrale overheid niet geboekt staan als officiële schulden.
Ondertussen groeide de Chinese economie in het derde kwartaal met 4,9 procent aan. In het eerste kwartaal was er nog sprake van een groei van 18,3 procent, in vergelijking met een jaar eerder. Tegen het einde van het tweede kwartaal stond dat cijfer nog maar op 7,9 procent.
De verkoop van vastgoed en de aankoop van gronden zakt dan weer in het hele land. “Het Evergrande-fiasco heeft huizenkopers bezorgd gemaakt over hun toekomstige aankopen. We kunnen met zekerheid stellen dat de vastgoedsector enorm aan het worstelen is”, besluit China-econoom Julian Evans-Pritchard in een bericht.
(kg)